latinica  ћирилица
19/07/2021 |  21:49 | Аутор: СРНА

На "Егзиту" није било заражених вирусом корона

Студија, која је урађена током истраживања у Новом Саду у вријеме одржавања овогодишњег Музичког фестивала "Егзит" од 8. до 11. јула, показала су да ниједан од учесника студије није био заражен вирусом корона.
Егзит (фото: Весна Керкез) -
Егзит (фото: Весна Керкез)

- Ни десет дана после почетка фестивала није дошло до значајног погоршања епидемиолошке ситуације у Новом Саду - закључак је истраживања које је организовало стручно особље Дома здравља Нови Сад и удружење "Пројект Лаб".

Резултати тог истраживања објављени су данас на порталу Егзита под насловом "Истраживање које ће убрзати повратак светске музичке индустрије: Научна студија са Егзита показала, да уз ограничења уласка, фестивали нису места масовног ширења вируса!"

Циљ истраживања био да се процјени утицај одржавања Фестивала "Егзит" на ширење вируса, али и степен ефикасности безбједносног протокола "Сејф ивентс Сербиа" /Сафе Евентс Сербиа/, који је ригорозно примијењен на недавно одржано фестивалу.

Шефа истраживачког тима, епидемиолог Марија Милић рекла је да прелиминарни резултати истраживања указују на то да није било позитивних међу учесницима студије, а детаљније резултате очекују ускоро.

Директор "Егзит" фестивала Душан Ковачевић рекао је да истраживање с овог фестивала доказује да се и током пандемије може наћи начин и модел по којем се и најмасовнији догађаји могу одвијати потпуно безбједно.

У саопштењу "Егзита" наведено је да је у Европи до сада спроведено низ истраживања на мањим догађајима и сва су показала да, уз ограничења, концерти и фестивали нису ризична мјеста за преношење опасног вируса.

Истраживање на Егзиту је прво које је урађено на масовном догађају на којем је било више десетина хиљада људи, па се очекује да његови резултати могу бити један од кључних аргумената у борби за повратак великих догађаја широм свијета.

На "Егзиту" је извршено више од 16.000 провјера посјетилаца са Дигиталним зеленим сертификатом, од којих је чак 95 одсто њих имунизовано вакцинацијом, а за оне који га нису посједовали, организовано је бесплатно тестирање.

За пет дана тестирано је 18.336 особа, а позитивно је било њих 10 или 0,05 одсто тестираних.