latinica  ћирилица
20/07/2021 |  08:01 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Најбогатији човјек на свијету лети у свемир (ВИДЕО)

Џеф Безос, најбогатији човјек на свијету, спреман је да данас полети у свемир у свом ракетном броду "Њу шепард" у историјском подорбиталном лету, што је нова прекретница у приватним путовањима у космос.
Џеф Безос - Фото: Getty Images
Џеф БезосФото: Getty Images

Амерички милијардер ће у 15.00 часова по средњоевропском времену полетјети из пустиње у Западном Тексасу до ивице свемира, а лет ће трајати 11 минута.

Прије девет дана, његов велики конкурент Ричард Бреносн обавио је успјешно први туристички лет до свемира преко своје компаније "Вирџин галактик", али ће Безос достићи већу висину - 100 километара у поређењу са Бренсонових 86 километара.

Заједно са Безосом у ракетном броду ће бити његов брат Марк, потом авијатичарка Воли Фанк /82/ и тинејџер који је недавно завршио средњу школу Оливер Димен /18/, као најстарија и најмлађа особа које ће стићи до свемира. 

- Узбуђен сам, али не и нервозан. Видјећемо како ћу се осјећати када будем везан у сједишту - рекао је Безос станици "Фокс".

Он је додао да су посада и ракета спремни и да сви имају добар осјећај о предстојећем лету.

Фанкова је била дио групе "Меркур 13" и прошла је обуку за Насине астронауте почетком шездесетих година прошлог вијека, али није добила прилику да лети у свемир због свог пола.

Димен је прва муштерија која плаћа за лет Безосовој компанији "Блу ориџин". Он планира да од септембра студира физику и менаџмент иновација на Универзитету у Утрехту. Његов отац је шеф компаније за инвестицони менаџмент "Сомерсет капитал партнерс".

Безос је основао "Блу ориџин" 2000. године, а "Блумберг" процјењује његово богатство на 206 милијарди долара.