latinica  ћирилица
20/07/2021 |  08:41 ⇒ 08:42 | Аутор: РТС

Петковић: Разговори са Аљбином Куртијем су "чудо невиђено"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да је цијели политички шоу Аљбина Куртија у Бриселу осмишљен да се српска страна натјера на реакцију.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Друга рунда дијалога Беогада и Приштине на највишем политичком нивоу завршена је јуче без помака. 

У разговорима у Бриселу учествовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Петковић је рекао да  је предсједник Србије Александар Вучић  од самог почетка политичког процеса у дијалогу разговарао са Тачијем, Хотијем, Мустафом, али да су разговори са Аљбином Куртијем  "чудо невиђено".

- То можете да питате и представнике ЕУ, Лајчака и Бореља. За састанак на високом политичком нивоу, припремали смо се још на техничком разговору који је био 7. јула. Тада смо добили нацрт од ЕУ око чега треба да се сагласимо, ријеч је о три тачке и три реченице и у њима нема ништа спорно и да неко ко то одбија јасно је да не мисли о миру и да не жели да иде у правцу нормализације односа Београда и Приштине - истакао је Петковић.

Петковић указује на оно  што је предложила ЕУ - обје стране су се сагласиле да се интензивирају заједнички напори да се пронађу преостала нестала лица, да се уздрже од радњи које имају потенцијал да дестабилизују ситуацију на терену, и трећа тачка - да ће се редовно одржавати састанци главних преговарача уз посредство ЕУ.

Петковић каже да се Курти сагласио само са трећом тачком, двије тачке није желио да разматра јер је инсистирао на суочавању са прошлошћу, па кренуо да говори о три геноцида.

На све провокације, увреде, Вучић је аргументовано и смирено одговарао Куртију, јер цијели политички шоу Куртија, како каже Петковић,  био да се српска страна натјера на реакцију.