latinica  ћирилица
20/07/2021 |  09:09 ⇒ 14:54 | Аутор: РТС

Србија: Шта закон каже о обавезној вакцинацији?

Једино рјешење је масовна вакцинација, понављају стручњаци. Вакцина има довољно. У Србију стигло још 79.560 доза Фајзер вакцине. Зато се све чешће помињу могућност да вакцина буде обавезна за поједине професије и ограничења за невакцинисане каква се примјењују у појединим земљама.
Вакцинација (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске) -
Вакцинација (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске)

Предсједник Србије Александар Вучић недавно је упитао како да каже - грађанину ви смијете да уђете у шопинг мол зато што сте вакцинисани, а ви не смијете да уђете у шопинг мол зато што нисте - .

Дилему нема здравствена струка. Већ неколико дана све гласније предлаже да Србија уведе мјере које европске државе већ примјењују. У Аустрији на примјер у кафиће, теретане, базене, или код фризера могу само они који испуне један од три услова.

- Ако видимо неке скупове да се одржавају у затвореном, да су присутне хиљаде људи, по мени је крајње логично да и ту важи исти принцип - или вакцинисани или преболио или тестирани. И ту не видим никакву дискриминацију. Ја сам пушач, кад уђем унутра они кажу овдје се пуши, ја ту не пушим. А платио сам порез, акцизу, све легално. Легално је да се пуши, али није у реду да пушиш ту, јер други људи удишу дим. Такав је закон донијет. Ја то поштујем - истиче Миланко Шеклер, вирусолог Ветеринарског института у Краљеву.

Према Закону о заштити здравља становништва од заразних болести увођење таквих мјера је, кажу упућени, могуће. Према истом пропису, у случају појаве епидемије заразне болести министар здравља може и да нареди обавезну или препоручену ванредну имунизацију.

- То је могуће на основу закона, али понављам Устав је тај који је бранич људских права. Дакле, могло би да се уведе, могао би наредбу да донесе министар, могла би да се пропише обавезна вакцинација за све или одређене категорије грађана, али би Устав и даље остао непромијењен. Устав не предвиђа ограничења слободе увјерења, не предвиђа обавезу заштиту здравља, већ је то право. Другим ријечима Уставни суд, уколико буде био случај, суд је тај је тај који би рекао заршну ријеч - ова одредба закона је у складу са Уставом или не - истакао је Слободан Орловић, професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

А отвара се питање и да ли би такве одредбе могле да буду дискриминаторне.

- Ту се не ради о неким дискриминаторним мјерама, већ о мјерама превенције за ширење вируса. Иако у овом тренутку Закон о забрани дискриминације не препознаје статус вакцинисаног, да би у том смислу била повреда права, то ће се ипак поставити као озбиљно правно питање у будућности. Било би спорно да само вакцинисани могу да уђу, шта је са оним људима који имају пи-си-ар тест што је у већини држава ЕУ пракса и са другима који из медицинских разлога не могу да се вакцинишу - напомиње Бранкица Јанковић, повјереница за заштиту равноправности.

Обавезну вакцинацију против вируса корона до сада је увело десетак земаља, углавном за одређене групе становништва.

Изузетак је Туркменистан, гдје је вакцинација обавезна за све пунољетне, осим за оне који цјепиво не могу да приме из медицинских разлога.

И Саудијска Арабија има прилично строга правила - сви запослени морају да буду вакцинисани да би могли да иду на посао.

За здравствене раднике вакцина против вируса обавезна је у Италији, Француској и Грчкој.