latinica  ћирилица
20/07/2021 |  09:24 ⇒ 09:37 | Аутор: РТРС

Обезбијеђено 10 терапија у Апи комори за чланове "Анемоне" (ВИДЕО)

Захваљујући Градској управи Приједор за шест чланова Удружења грађана за помоћ обољелима од астме "Анемона" биће обезбијеђено по 10 инхалационих терапија у Апи комори која се налази у Доњој Драготињи код Приједора. Апи комора од великог је значаја у лијечењу више од 90 одсто болести уз помоћ ихалација ваздухом из пчелињих кошница.
Апи комора - Фото: РТРС
Апи комораФото: РТРС

На имању пчелара Раде Радаковић прошле године отворена је прва Апи комора у Приједорској регији. Функција овог инхал центра је од изузетног значаја у лијечењу бројних болести. У посљедње вријеме поред лијечења асматичара који овдје долазе по своју дозу здравља, квалитет ових инхалација препознали су и пацијенти који су преболовали корону, прича пчелар Раде Радаковић.

- Удисањем тог зрака из кошнице помаже регулисање читав систем тијела реновира, као компјутер рестартује се, ми имамо овдје 299 врста биљака које пчеле уносе у кошницу и од тога праве нектар, полен, мед и то све иде кроз зрак - каже Радаковић.

У Удружењу "Анемона" истичу да ове инхалације, на пацијенте који болују од астме, дјелују као и терапије попут кортикостероида. Од великог значаја биће и помоћ Градске управе у финансирању по 10 инхалација за шест пацијената овог Удружења.

- Заиста помогне нашм малишанима сваки третман овдје у ствари једна цијела та терапија тих десет третмана заиста помогне поготово у овом критичном периоду када је висока концентрација полена - рекла је Илинка Мацура, предсједница Удружења грађана за помоћ обољелима од астме "Анемона".

Градоначелник Приједора Далибор Павловић истиче да ће град и у наредном периоду бити подршка члановима Удружења грађана за помоћ обољелима од астме "Анемона", а све у циљу здравља.

- Град ће наћи начин да исфинасира третмане које овдје треба да наша дјеца добију, то ћемо се договорити са Анемоном и са господином Радаковићем. Мислимо да све оно што је добро за здравље наше дјеце да ћемо помоћи и да ћемо помагати у наредном периоду - каже Павловић.

Апи комора помаже код бронхитиса, астме, стреса, псоријазе и у лијечењу бројних болести. А да би пчеле биле у служби здравља, неопходно је поревести 20 минута у комори удишући пчелињи ваздух.