latinica  ћирилица
20/07/2021 |  09:44 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Прогон Срба Монтгомери правда бизарним теоријама

Политиколог Ненад Кецмановић рекао је Срни да је теза бившег америчког дипломате Вилијама Монтгомерија да су некадашња руководства Републике Српске и Републике Српске Крајине натјерала Србе да оду из Сарајева и Книна врло бизарна и да по томе испада да су Срби "етнички чистили сами себе".
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs) -
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs)

Коментаришући тврдњу америчког дипломате да сарајевске и книнске Србе нису протјерале противничке војске, већ да су на то инструисани од својих вођа и да су "отишли у страху од останка", Кецмановић је рекао да су Срби, према Монтгомерију, "етнички чистили не само друге народе него и сами себе".

- До сада смо већ имали прилику да безброј пута чујемо тврдњу западних политичара, дипломата и новинара како су Срби на Косову и Метохији и у БиХ, па и у српским крајевима Хрватске, етнички чистили друге народе - рекао је Кецмановић.

С обзиром на то да је, како каже, послијератни пописни биланс показао да је мањак Срба у Федерацији БиХ много већи него мањак несрба у Републици Српској, те да су Срби на Косову и у Хрватској десетковани, Монтгомери је пронашао "објашњење".

- Да тема није трагична, на основу тезе о етничком самочишћењу могли би се извести комични закључци да су се Срби заправо бавили бесмисленом работом - указује Кецмановић.

Он објашњава да из Монтгомеријеве теорије произлази да су Срби то чинили тако што "најприје са једне територије отјерају друге народе да би населили своје, а онда са друге територије истјерају свој народ да би га уступили другима".

- Уколико би све те територије биле подједнаког квантитета и квалитета, читав подухват би се могао назвати хуманим пресељењем, у коме је учествовала и противничка страна - наводи Кецмановић.

Он истиче да тадашње српско руководство Србима у дијеловима Сарајева који су у Дејтону припали ФБиХ није издало било какву инструкцију да напусте огњишта, поготово не наређење, уз пријетњу санкцијом.

- Једино што су морали да им кажу јесте да не могу да им гарантују сигурност, уколико изаберу да остану. Ту гаранцију је на себе јавно преузео ИФОР, који је апеловао да не иду - подсјећа Кецмановић.

Према његовим ријечима, многи Срби који су остали свједочили су да су се међународне снаге у драматичном моменту бошњачког стампеда на Илиџу повукле у бањске објекте.

- За српске избјегличке колоне са ископаним ковчезима својих предака ипак је најодговорнији Алија Изетбеговић - сматра Кецмановић.

Говорећи о времену уочи егзодуса из српских дијелова града који су по Дејтону припали ФБиХ, Кецмановић напомиње да се Изетбеговић тих дана преко Радио Сарајева обратио поруком да "Срби могу да остану, али да ће бити суђено сваком ко је носио пушку".

- Није Изетбеговићу било непознато да је и на другој страни фронта била ратна мобилизација и да су оружје носили сви пунољетни Срби. А ови су опет знали како су се провели Срби који су током рата остали у дијелу Сарајева под муслиманском влашћу. Чим им се указала прилика, њих 95 одсто трајно је отишло - напомиње Кецмановић.

Најзад, истиче он, Монтгомери би требало да зна зна да се етничко чишћење не изводи тако што, како он каже, војници уђу у село и присиљавају људе да оду.

- Довољно је да непријатељски војници упадну у сусједно село и побију једну породицу или их само похапсе и одведу, па да то буде довољан знак за узбуну да остали на вријеме бјеже - објашњава Кецмановић.

Према његовим ријечима, то поготово важи за српски народ у Хрватској и БиХ који има искуство масовног страдања у НДХ, укључивши и Јасеновац и Пребиловце.

На тврдњу Монтгомерија да није било етничког чишћења Срба, Кемановић је упитао америчког дипломату како се зове то чега је било.