latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:21 | Аутор: РТС

Кошаркашице Србије отпутовале у Токио

Женска кошаркашка репрезентација Србије отпутовала је у Јапан на предстојеће Олимпијске игре.
Репрезентација Србије (Фото: Кошаркашки савез Србије/ Небојша П.) -
Репрезентација Србије (Фото: Кошаркашки савез Србије/ Небојша П.)

Селекторка Марина Маљковић пут Токија повела је 12 играчица, а на списку су Маја Шкорић, Дајана Бутулија, Јелена Брукс, Саша Чађо, Александра Црвендакић, Ана Дабовић, Анђела Дугалић, Невена Јовановић, Тина Крајишник, Драгана Станковић, Соња Васић и Ивон Андерсон.

По доласку у престоницу Јапана, кошаркашице ће се смјестити у Олимпијско село и тамо се придружити осталим српским олимпијцима, а у Токио путују као актуелне европске шампионке и као носиоци бронзане медаље са Олимпијских игара у Рију 2016. године.

Српске кошаркашице и на Олимпијске игре у Рио путовале као актуелне шампионке Европе.

- Ми волимо да радимо у миру и да идемо корак по корак. Без паузе смо, али ми Срби смо нација која умије да се снађе и да реагује на све врсте притиска и да пронађе најбоље могуће рјешење. Морам да напоменем и велико задовољство што смо дио ове породице, сви смо један тим, а посебно ми је драго да као оснивач Института за женски спорт могу да истакнем да имамо 44 такмичарке и 42 такмичара. Осјећам велики понос због тога - рекла је Марина Маљковић на конференцији за новинаре на београдском аеродрому пред полијетање.

Капитенка Јелена Брукс рекла је да не може да пореди Игре у Рио Де Жанеиру у Токију.

- Биће тотално другачије. Ми морамо бити спремне и Олимпијски комитет нас је спремио на то што нас чека. Вјерујем да смо спремне и, као на сваком првенству, идемо корак по корак. Надам се да ћемо се у Србију вратити са осмијехом на лицу - рекла је Брукс.

Најкориснија играчица недавно завршеног Европског првенства Соња Васић, послије прележаног корона вируса, сада путује на своје друге Игре.

- Ми тамо одлазимо са титулом првака Европе и то говори да ми саме имамо велике амбиције. Увијек са поносом представљамо Србију и обично доносимо добре резултате, надам се да ће тако бити и сада - поручила је Васићева.

На дефилеу церемоније отварања Олимпијских игара, заједно са ватерполистом Филипом Филиповићем, Соња ће носити заставу Србије.

- За мене је огромна част што сам дио олимпијске породице, а између толико представница женског спорта, изабрати мене је невјероватно. Прије свега, то је огромна одговорност и надам се да ћу је испунити. Надам се да ће се застава на отварању вијорити високо и да ћемо Филип и ја то изнијети како треба -  додала је најбоља српска кошаркашица.

Стандардна репрезентативка Србије Ана Дабовић кратко и јасно је изјавила.

- Дале смо све од себе од почетка љета и надам се да ће то донијети резултате - истакла је Дабовићева.

Ивон Андерсон ће наступати први пут на Олимпијским играма и није крила своје узбуђње.

- Узбуђена сам и срећна што сам дио овог тима. Ово ми је остварење сна - закључила је Американка.

Прва утакмица у групној фази српске кошаркашице очекује 26. јула када ће противник бити репрезентација Канаде.