latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:26 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Овчарство све популарније и у Шамцу (ВИДЕО)

Да је и у равници овчарство све популарнија грана сточарства, говори податак да се на подручју Шамца тридесетак породица бави том врстом узгоја.
Овце - Фото: РТРС
ОвцеФото: РТРС

Међутим, свега пет узгајивача остварује право на субвенције, због чега је општина и овчарство уврстила у Правилник о расподјели средстава за подстицај развоја пољопривреде и села.

Породица Марковић из Лугова код Шамца, овчарством се бави десетак година, углавном због производње квалитетног меса. Одлучили су се за пасмину која је погодна за узгој у равници и није превише захтјевна по питању смјештаја и исхране.

 - У почетку се све своди на покривање трошкова развоја стада док очекујемо након ових 100 грла, након проширења стада, да се већ могу очекивати неки приходи. Очекујемо након што су испуњени сви услови за то да ћемо добити одређену подршку локалне власти, локалних пољопривредника али и министарства пољопривреде - истиче Младен Марковић узгајивач из Лугова код Шамца.

На подручју Шамца тридесетак узгајивача има стада оваца са просјечних педесет грла. Перспектива развоја овчарства је у повећању стада, али и удруживању узгајивача ради заједничког наступа на тржишту.

- Ми у производњи оваца подстичемо приплодно грло, значи и овцу и овна, минимални број грла који ми подстичемо је 20 грла код једног фармера, а максимални износ подстицаја је 400 марака по газдинству - истиче Младен Аџић из службе за развој пољопривреде и села у општини Шамац.

Према општинском правилнику за расподјелу средстава за пољопривредну производњу, узгајивачи оваца до 31. октобра могу да пријаве приплодна грла и остваре право на субвенције.