latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:36 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Маша и Љубица атракција на Озрену; Медвједице које обожавају бомбоне (ВИДЕО)

Медвједице Маша и Љубица познате су Добојлијама, али и другим туристима који све чешће посјећују њихов дом који се налази у дубини Озрена, између Добоја и Петрова у долини Босне и Спрече.
Медвједице Маша и Љубица - Фото: РТРС
Медвједице Маша и ЉубицаФото: РТРС

Маша и Љубица нису сестре, али као да јесу, бар ако је судити према играма и играријама којим овдје свакодневно окупирају све присутне, а њих је све више јер ово је мјесто постало популарно управо по њима.

Можда звучи компликовано, али овај крај је прави природни драгуљ. Медвједице су случајно дошле и одомаћиле се.

У свој велики, али затворени простор нису све исто дочекале.

Док су наш возач и новинар добро прошли, колега сниматељ умало да остане без камере, јер је Маша ову направу доживјела као властиту играчку.

Снимање се могло наставити након што је сниматељ са апаратуром напустио њихов простор.

Млађа Љубица је дошла да провјери да ли је добила поклоне, али дошли смо спремни, тако да за панику није било простора.

О медвједицама свакодневно бригу води домаћин и идејни творац да се у нетакнутој природи максимално ужива, али и направе добре ствари које ће свелокупној заједници служити.

Петар Тубић имао је довољно храбрости, али и циљ да медвједицама пружи уточиште и да од свега направи праву атракцију.

Прво је стигла Маша, напуштена и јако исцрпљена... Након неког времена, чудним околностима стигла је и Љубица. И забава је могла да почне, али и нове обавезе и брига за њих, јер оне траже и слугу и господара, одрасле су с људима и тешко да би се у шуми сада саме снашле.

Наш домаћин истиче да су медвједи итекако питоме животиње. Тврди и када испуштају неке крике да је то само начин њиховог говора, никако агресије.

И није ово мјесто само рај за медвједе. Све се завртјело захваљујући параглајдингу и људима који обожавају природу. Мало по мало, постало туристичка атракција. Зиплајн, базен, преноћиште, домаћа храна и пиће... уз све то ваздух који опија и сунце испод кога се боја много брже добија...

Ово мјесто ускоро би могло постати оаза и за друге животиње. Поред Маше и Љубице, ту су и ланад, али и лама која итекако зна да комуницира с посјетиоцима.

Тачно бира ко јој је симпатичан, а ко не... С обзиром на то да, с почетка приче сниматељ овог прилога није био симпатичан медвједици Маши нисмо смјели да га пошаљемо код ламе, јер можда би му она све у лице сасула.