latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:36 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Брчко: Прошло 18 мјесеци од усвајања Закона о исплати топлих оброка (ВИДЕО)

Од усвајања Закона о исплати топлих оброка у Брчко дистрикту за све запослене прошло је 18 мјесеци. Скупштина дистрикта обавезала је Владу да ову одлуку почне примјењивати од октобра за запослене у јавном сектору.
Брчко (Фото: eubd.edu.ba) -
Брчко (Фото: eubd.edu.ba)

Мало је предзећа у реалном сектору која су одмах након изгласавања Закона 2019. године, својим запосленим омогућили исплату топлог оброка. Пет марака за топли оброк није много, али, на раднике ипак утиче стимулативно.

- Знамо колики је одлив радника у иностранство, ово је један мали сегмент који ће допринијети да радници остану код послодавца - каже Предраг Марјановић, електро инжињер. 

Радници у јавном сектору тек су прошле седмице измјењеним законом изједанчени са запосленим у реалном сектору. С таквом ситуацијом неки професири у основним и средњим школама нису се мирили, па су у међувремени затражили заштиту у судовима Брчког.

- Чекају рочиште на суду, чекају коју ће одлуку донијети Суд и то није било добро ни за владу јер запослени нису имали друго рјешење већ да своје право потраже на суду - каже Игор Бабић, предсједник Синдиката Дистрикта.

Влада ће од октобра почети исплаћивати по пет марака запосленим у јавном сектору. У Синдикату су том одлуком задовољни, али истовремено траже од два јавна предузећа и два фонда, да повећају средства за топли оброк.

- Ми апелујемо најавна предузећа која имају могућност да исплате и већи топли оброк, јер је до седам марака неопорезиво - додао је Бабић.