latinica  ћирилица
20/07/2021 |  12:04 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Савјет Европе: Словенија да призна српски као мањински језик

Савјет Европе поновио је дугогодишњу препоруку Словенији да призна српски језик као традиционално мањински језик.

Комитет експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима Савјета Европе позвао се у извјештају, усвојеном почетком јула, на своју дугогодишњу препоруку да се хрватски, њемачки и српски, који су традиционално присутни у неколико подручја Словеније, признају као традиционални мањински језици.

Овај комитет, оцјењујући мјере које је Словенија предузела за спровођење препорука које су јој дате у новембру 2019. године, поновио је да су потребни кораци да би се српски, хрватски и њемачки препознали као традиционално мањински језици.

У Националном савјету Срба Словеније, удружењу које окупља српску заједницу у овој земљи, рекли су за Радио "Слободна Европа" да би им то значило у напорима за његовање културе и језика.

- Ми желимо да сачувамо идентитет нашег народа са пуним поштовањем простора у којем живимо - рекао је предсједник удружења Национални савјет Срба Словеније Бранислав Рајић.

У Влади Словеније, међутим, одговарају да се Европска повеља о регионалним или мањинским језицима према њиховом тумачењу, садржаном у словеначкој Декларацији о потврђивању ове повеље, не може односити на српски, хрватски и њемачки.

Европска повеља о регионалним или мањинским језицима представља допринос одржавању и развоју европског културног богатства и традиције, кроз заштиту историјских регионалних и мањинских језика.

Савјет Европе, организација за људска права која окупља 47 земаља, усвојила је Повељу 1992. године, а она је ступила на снагу 1. марта 1998. године.