latinica  ћирилица
20/07/2021 |  13:03 ⇒ 13:22 | Аутор: РТС

Број жртава поплава у Европи и даље расте, Дан жалости у Белгији (ФОТО/ВИДЕО)

У Европи је број жртава катастрофалних поплава које су погодиле више земаља премашио 190, а највише их је у Њемачкој, више од 160.
Поплаве у Њемачкој (Фото: middleeastaffairs.net) -
Поплаве у Њемачкој (Фото: middleeastaffairs.net)

Трага се за 170 несталих. Штета се процењује на више милијарди евра. У Белгији је дан националне жалости због изгубљених живота у катастрофалним поплавама.

Њемачка влада планира да обнови инфраструктурне објекте у власништву државе, оштећене у поплавама у западним дијеловима земље што је могуће прије, а нада се и новцу из Фонда солидарности Европске уније, стоји у нацрту документа који преноси агенција Ројтерс.

Влада у Берлину такође планира обезбјеђивање 400 милиона евра помоћи у случају ванредних ситуација за обнову зграда, оштећене локалне инфраструктуре и помоћи становништву у кризним ситуацијама.

У току је отклањање штете послије рекордних падавина и поплава на југу Њемачке. У Баварској помажу и припадници Бундесвера.

- Приоритет је рашчишћавање имовине у приватном власништву, у чему нам помаже становништво. Хитно нам је потребна помоћ. Тек сада видимо шта се догодило протеклих дана - каже Бернард Керн из области Берхтесгаден у Баварској.

У току је и велика акција прикупљања донација широм земље. Помоћ стиже и у центар у Нирбургу, гдје волонтери помажу да се што прије пошаље у најтеже погођена подручја.

Поплаве у Њемачкој (Фото: topmostpopular.com)

Волонтерка Ана Гајсен истиче да живи у мјесту које није било тешко погођено, па је жељела да помогне онима који су угроженији поплавама.

- Лијепо је да је тако много робе донирано, дајемо све од себе да све обавимо брзо - поручује Ана Гајсен.

Дан жалости у Белгији 

У Белгији је национални Дан жалости због жртава у поплавама. У четири провинције трага се за више од 160 људи.

У Пепинстеру је у току пројекат обнове снабдијевања домаћинстава електричном енергијом и оспособљавање жељезничке мреже. Проблем је и што је мост преко којег су прелазили возови пресјечен због велике количине воде.

Градоначелник Пепинстера Филип Годин наглашава да се велика количина камења и ђубрета слила у канализационе цијеви, па ако буде нових падавина, оне неће бити упијене и постојаће ризик од нових поплава.

Тешко је и у покрајини Доњој Аустрији послије недавних поплава. Приоритет је чишћење кућа, подрума и гаража од огромне количине блата.

Критично је у покрајинама Салцбургу и Тиролу гдје су падавине биле најобилније.

Обилне кише падају и на југу Италије, гдје је бујица улице претворила у ријеке.