latinica  ћирилица
20/07/2021 |  13:34 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Из саобраћаја искључена 333 возача због алкохолисаности

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука на путевима који су у надлежности ПУ Бањалука реализовали су републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају, по принципу нулте толераниције, и том приликом је издато 1375 прекршајних налога, саопштено је из ПУ Бањалука.
Полиција Републике Српске  (Фото: mup.srpske) - Фото: Instagram
Полиција Републике Српске (Фото: mup.srpske)Фото: Instagram

Акција је реализована у склопу превентивно – репресивне кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Вози опрезно, путуј безбједно" са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја.

Полицијски службеници су контролисали 7.268 учесника у саобраћају и том приликом је извршено алкотестирање 6.393 возача.

Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисана су 333 возача, колико их је и искључено из саобраћаја, наводи се у саопштењу.

Од укупно санкционисаних 333 возача санкционисано је 177 возача због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 105 возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 29 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг, као и шест возача који су одбили да се подвргне испитивању на присуство алкохола у организму.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисаноје шест "младих возача", односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства, наводи се у саопштењу.

Такође, 243 учесника у саобраћају су санкционисана због некориштења безбједносног појаса, док су 24 возача санкционисана због непрописног превожења дјеце и некориштења сигурносне сједалице.

Контролом је код 18 возача утврђено да управљају возилом без положеног возачког испита, док их је 14 санкционисано због вожње нерегистрованог возила, саопштено је из ПУ Бањалука.

Санкционисано је 12 возача због неправилне употребе мобилног телефона приликом вожње и 159 возача због управљања технички неисправним возилом.

У склопу акције, од вишеструких повратника у чињењу прекршаја, одузета су четири возила. За наведене је утврђен и дуг у регистру новчаних казни, наводи се у саопштењу.

Из ПУ Бањалука апелују на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола јер је вожња под утицајем алкохола опасна, а у циљу заштите свог живота и живота других учесника у саобраћају.