latinica  ћирилица
20/07/2021 |  15:45 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Бањалука: Дотрајалост пасарела опасност за грађане (ВИДЕО)

Мјештани бањалучких насеља забринути су јер су пасареле, којим свакодневно пролазе, у веома лошем стању. Траже од градских власти хитну реконструкцију. Због дотрајалости и свакодневног урушавања посебно је опасна пасарела преко западног транзита коју свакодневно прелазе и корисници Завода дистрофичара.
Пасарела - Фото: РТРС
ПасарелаФото: РТРС

Пасарела поред Основне школе "Бранко Радичевић" , у насељу Старчевица у веома је лошем стању. То говоре и снимци који показују како су почели да отпадају и неки њени дијелова. Потребна је хитна реконструкција јер ускоро почиње школска година, а преко пасарале сваодневно прелазе и ђаци.

Из Градске управе кажу да су надлежни утврдили да је девастиран систем одвода и да је вода почела нагризати металне дијелове. Из надлежног одјељења су за хитно извођење радова, а када ће реконструкција почети још се не зна.

-Хитно је зовнут пројектант да он изанализира ситуацију, да се изгради пројекат санације, да се дефинишу врсте радова, као и начину рада како би пасарела била безбједна. За сада нема никаквих проблема, што се тиче пјешачког саобраћаја, пјешаци могу нормално да се крећу, али због самог стања пасареле и ситуације у коју ће она доћи у одређеном времену, требало би хитно приступити извођењу радова - истакао је Славко Давидовић, Одјељење за саобраћај и путеве.

Мјесецима се чека на реконструкцију пасареле преко западног транзита. Градска управа је то најављивала, па једно вријеме и забранила прелазак, али на крају мјештани овог насеља и даље користе оронулу пасарелу. Забринути су јер пријети опасност од отпадања дијелова конструкције. Нема ни расвјете, па је ноћу прелазак још ризичнији.

-Морам је користити, а колико је сигурна то је питање. Пуно је пропала, трошна је, ево видите и сами кака је, али морам је користити, никако се не одржава. 7 до 10 дана да ли ће проћи ови да чисте, ријетко, слабо се одржава, нема расвјете, нема ништа, све је пропало - рекао је Миодраг Антонић.

Преко ове пасареле свакодневно прелазе и корисници Завода дистрофичара. Плаше се за своју безбједност.

-Ова пасарела није безбједна за прелаз. Тренутно се може прелазити, како кажу, али ипак није безбједно прелазити, јер ће временом све се почети рушити и може неко да настрада - истакао је Раденко Стјепановић из Удружења дистрофичара.

За пасарелу која води преко западног транзита, у најпрометнијем дијелу Бањалуке, тек треба да се изради пројекат за реконструкцију. До тада ће је грађани морати прелазити на властити ризик.