latinica  ћирилица
20/07/2021 |  15:46 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Влада у Бањалуку улаже више од 105 милиона КМ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Влада у Бањалуку улаже више од 105 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Коментаришући тврдње градоначелника Драшка Станивуковића да Влада није у Бањалуку уложила ниједну марку а да је обећала 50 милиона КМ, Вишковић је прецизирао да Влада улаже за гараже на Паприковцу 30 милиона КМ, трафои из Електропреноса коштају 22 милиона, а зграда Онкологије 55 милиона КМ, што је укупно 105 милиона КМ.

- Градоначелник је мало у заблуди и није у питању само 50 милиона, него са зградом Онкологије тај износи прелази 100 милиона КМ - рекао је Вишковић и додао да је изгледа Станивуковић очекивао да му Влада у буџет пребацити 50 милиона КМ с којима ће он располагати.

Вишковић је рекао да ће питање градње нове зграде Онкологије на Паприковцу бити на сједници Владе у четвртак, 22. јула.

- Више од 50 милиона КМ кошта нова зграда Онкологије. Ако то не треба Бањалуци нека градоначелник то и каже - истакао је Вишковић.

Премијер је рекао да постоје неке ствари које треба да уради град, а уколико Влада треба то да рјешава, очито је да нешто није уреду.

- За трафое Електропреноса БиХ "деветка" и "десетка" све је одобрено и само се чека да град одради своје процедуре. Ради се за "десетку" о некој замјенској локацији, а ријеч је о инвестицији од 17 милиона КМ. "Деветка" је инвестиција од пет милиона и за њу је већ потписан уговор и град треба да изврши измјену Регулационог плана - подсјетио је Вишковић.

Он каже да је у вези са мостом Долац на Врбасу разговарао са директором предузећа Аутопутеви Републике Српске, јер су републичке власти преузеле улогу да заврше тај мост, те додао да град мора да ријеши имовинско-правне односе и пројекат.

- Не желим да полемишем са градоначелником и не пада ми на памет, али треба питати градоначелника да ли је завршио имовинско-правне односе и пројекат. Уколико је завршио ми ћемо у понедјељак расписати тендер за изградњу моста у том насељу - додао је Вишковић.

Вишковић је истакао да ће Влада одржати своје обећање и помоћи са 750.000 КМ када је у питању Спортска дворана "Обилићево", те додао да градоначелник не чита, изгледа, дописе Владе.

- Ресорна министарка Зора Видовић обавијестила је све локалне заједнице, па тако и град Бањалуку да до краја августа доставе пројекте које ће Влада одобрити и који ће бити суфинансирани са 20 милиона КМ које Влада жели да издвоји за локалне заједнице - навео је Вишковић.

Он је истакао да Влада неће давати новац локалним заједницама него да ће плаћати "ситуације".

- Не желим да се тај новац на било који начин злоупотријеби, него да у 64 локалне заједнице у Републици Српској Влада на такав начин помогне да се сагради неки од инфраструктурних пројеката за које локална заједница оцијени да јој је битан - рекао је Вишковић.

Додао је да локална заједница мора да направи пројекат, да изабере извођача, распише тендер, потпише уговор и када извођач испостави прву ситуацију, Влада ће платити.

- То је свима јасно, а изгледа заиста некима није, па користим прилику да објасним онима којима то није јасно. Градоначелник Бањалуке Станивуковић за ту дворану треба да преда (документацију) у Владу. Ако има спремно све што је прописано, биће му плаћено чим дође прва ситуација на наплату - истиче Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да се помиње и 300.000 КМ за неки пут или неки дуг и додао да је Влада платила оно што је обећала за тај пут, а додатне радове које су имали за тај пут Влада неће плаћати.