latinica  ћирилица
20/07/2021 |  16:11 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Јовановић за Радио Српске: Очекујем компромисно рјешење

Дипломата и бивши амасадор Југославије у Уједињеним Нацијама Владислав Јовановић изјавио је да очекује да се на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, нађе компромисно рјешење о нацрту резолуције о ОХР-у, гдје би рок за затварање ОХР био продужен на двије године.
Владислав Јовановић - Фото: Novosti.rs
Владислав ЈовановићФото: Novosti.rs

Јовановић је за Радио Републике Српске, поводом захтјева Русије да се гласа о нацрту резолуције о укидању ОХР-а до 31. јула наредне године, рекао да би се то могло десити с обзиром да западне велике силе не желе конфронтацију са Русијом и Кином око тако "минорног питања" у односу на сложеност и противречност при рјешавању крупних свјетских питања.

- Због тога је могуће да они ипак дођу до закључка да даље инсистирање на том "гувернатору" над БиХ би било и за њих контрапродуктивно јер би заоштравало односе и унутар БиХ без неке пријек потребе, а затезало би односе и са другим двјема силама са којима Запад жели да нађе неку форму коегзистенције - рекао је Јовановић.

Русија и Кина су прошле седмице чланицама СБ представиле нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлаштења међународног високог представника у БиХ.

У нацрту резолуције наведено је да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту је подржано именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.