latinica  ћирилица
20/07/2021 |  16:40 ⇒ 20:04 | Аутор: РТС

Безосов тим поново на Земљи послије пута до ивице свемира (ВИДЕО)

Четворочлана екипа коју је предводио Џеф Безос одлетјела је на "Њу шепарду", суборбиталној капсули и ракетном систему, до ивице свемира и вратила се безбједно на Земљу падобраном.
Безосов тим поново на земљи после пута до ивице свемира - Фото: РТС
Безосов тим поново на земљи после пута до ивице свемираФото: РТС

Безосов тим поново на Земљи послије пута до ивице свемира.

Ка ивици свемира, суперсоничном брзином, у суборбиталној капсули и ракетном систему компаније "Блу ориџин", Џеф Безос и његов тим полетјели су 12 минута послије 15 часова, јавио је Би-Би-Си.

Безос је прије лета истакао да је узбуђен и знатижељан.

- Људи ме питају да ли имам трему. Није то баш трема, више знатижеља. Интересује ме шта ћемо видјети - рекао је Безос у интервјуу за Си-Би-Ес Њуз. 

Оснивач "Амазона" на историјски лет ишао је у друштву свог брата Марка Безоса, 82-годишње пилоткиње Воли Фанк и осамнаестогодишњег матуранта Оливера Димена, који је уједно и прва муштерија која је платила карту на "Њу шепарду".

Два минута након што су се отиснули са лансирне рампе, капсула се одвојила од ракете и наставила свој успон ка граници од 100 километара изнад површине наше планете. 

Путници су искусили бестежинско стање током 120 секунди, а могли су да одвежу своје појасеве и плутају или уживају у погледу на Земљу. 

Воли Франк је најстарија особа која је летела у свемир док је Оливер Димен најмлађа особа на таквом путовању. 

Капсула којом су се отиснули до ивице свемира имала је веће прозоре него било која летелица раније, што је путницима омогућило феноменалан поглед на Земљу. 

"Њу шепард" полетио је рампе у Ван Хорну у Тексасу, удаљеном око два часа вожње од Ел Паса. Капсула се спустила на подручју пустиње на западу Тексаса тачно 10 минута и 20 секунди по полетању, наводи Ројтерс.

- Ова, прва посада астронаута уписала се у историју лета у свемир, отворивши врата кроз која ће многи проћи касније - наводи се у објави компаније "Блу ориџин" на друштвеној мрежи Твитер.