latinica  ћирилица
20/07/2021 |  17:05 | Аутор: СРНА

Жалба "Кајака" се налази у Министарству на рјешавању

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је данас да се код њих по други пут налази жалба инвеститора бањалучког објекта "Кајак" на првостепено рјешење надлежне бањалучке градске инспекције, којим је наложено рушење објекта терасе и у том рјешењу је јасно назначено да жалба не одлаже извршење.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Ако је градоначелник /Бањалуке Драшко Станивуковић/ толико сигуран да је у праву, нека изврши рјешење и поруши терасу. Зашто чека одлуку другостепеног органа кад је толико сигуран да је рјешење градске инспекције донесено законито и да његово извршење неће проузроковати велику штету и трошкове на терет јавних прихода града - саопштило је Министарство, реагујући на Станивуковићеве наводе у интервјуу за "Еуроблиц".

У саопштењу се додаје да Станивуковићева прича о плановима "А, Б, В" није заснована на важећим просторно-планским документима и прописима, те да он беспотребним и неоснованим оптуживањем ресорног министра Сребренке Голић за наводно отезање, жели својој причи дати некакву политичку конотацију и да "неостварење својих сањарења оправда тобожњим злоупотребама службеног положаја и наводном вођењу некаквих евиденција којима жели некога да заплаши".

- Ако је ико злоупотријебио службени положај и исказао невиђено самовлашће и незаконито поступање, то је управо градоначелник у овом поступку такозваног рушења терасе "Кајака" - додаје се у саопштењу.

Министарство подсјећа да је већ једном приоритетно одлучивало у овом предмету уважавајући ургенцију градоначелника, али да више нема никаквог основа, ни разлога да овај предмет издваја од других и да га по било ком основу фаворизује.

У саопштењу се наглашава да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и министар Сребренка Голић раде искључиво према важећим законима и прописима, а наведена жалба ће бити ријешена кад дође на ред, у складу са динамиком пристизања свих других жалби.

- У овом министарству одувијек су закони једнаки за све странке, што доказује изузетно висок постотак пролазности наших рјешења у покренутим управним споровима код окружних судова у Републици Српској - истиче се у саопштењу.

Из Министарства наводе да би градоначелник Бањалуке, умјесто што пријети, требао да добро проучи Закон о локалној самоуправи, Закон о службеницима и намјештеницима у органима локалне самоуправе, али и Закон о општем управном поступку Републике Српске како више не би он, супротно закону, потписивао рјешења која доноси стварно надлежни орган, односно надлежно одјељење Града Бањалука, или потписивао рјешења која доноси стварно ненадлежни орган – он лично или Кабинет градоначелника.

Станивуковић је за "Еуроблиц" изјавио да је увјерен да ће тај објекат бити порушен и да ће се та прича завршити у овој години, додајући да постоји "план А" којим би се оспорила легализација објекта, "план Б" који је привођење земљишта намјени, те "план В", за који им не треба нико да ту причу заврше.