latinica  ћирилица
20/07/2021 |  17:06 ⇒ 21/07/2021 | 07:31 | Аутор: РТРС

Вишковић у привредном гиганту: Алумина очекује најуспјешнију пословну годину (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић очекује да ће Врховни суд Српске радити по правилима и закону у вези са одлуком Уставног суда БиХ којом је поништена пресуда о одбијању захтјева литванске Укио банке да јој се призна 155 милиона марака потраживања од зворничке Фабрике глинице Бирач у стечају.
Вишковић у Алумини (Фото: Влада Српске) -
Вишковић у Алумини (Фото: Влада Српске)

Он је посјетио зворничку компанију Алумина гдје се састао са менаџментом.

Разговарано је о посљедњим судским одлукама, пословним плановима за ову годину, те инвестицијама за наредни период. Поручено је да је у најтежим моментима Влада Српске била уз компанију и да ће то бити и у будућности.

Упркос бројним изазовима са којим се зворничка Алумина суочила у посљедњих годину дана међу којима и са пандемијом вируса корона и судске одлуке, компанија послује профитабилно и испуњава своје обавезе. Једну од највећих компанија у Српској посјетио је и премијер Вишковић. Задовољан је тренутном ситуацијом.

- Алумина условно речено из дана у дан побољшава своје пословање, да ову годину, бар према процјени људи који воде ову фабрику, очекују да ова година буде једна од најбољих у задњих пар година - нагласио је Вишковић.

Оно што оптерећује рад компаније јесу пресуде судова. Посљедња одлука Уставног суда БиХ да поништи одлуку Врховног суда Српске када је у питању непризнавање потраживања литванске "Укио" банке у износу од 155 милиона марака према фабрици глинице „Бирач“ у стечају, могла би донијети турбуленције у будућности.

- Ту се на све могуће правне дозвољене начине боримо против тих процеса, видјећемо очекујемо да будемо позитивно на крају да буде ријешено у корист Алумине, да она несметано настави функционисати и да будућност људи виде овдје. Да иду трендови и да и даље ширимо лепезу нових производа - рекао је Миле Матић, предсједник Управног одбора компаније "Алумина".

Премијер Српске вјерује да ће Врховни суд Републике Српске радити по правилима, по закону.

- Ја колико имам информацију да та одлука још није стигла до Врховног суда од Уставног суда БиХ, али о ономе што сам могао сазнати у међувремену, ради се о чисто неким процесним радњама, не да се сад одлука мијења нешто битно - додао је Вишковић.

Алумина данас запошљава више од 1.500 радника, а своје производе извози на пет континената и у више од 40 земаља. Она није само ресурс Зворника и Подриња, она је ресурс Републике Српске. Надлежни очекују да ће се и ове године наставити успјешно пословање.