latinica  ћирилица
20/07/2021 |  17:25 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Продановић: Поруке Комшића, Џаферовића и Изетбеговића - непотребно дизање тензија

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је Срни да у изјави министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина о "српском свијету" није видио позив на прекрајање граница нити она на то личи, те да су реаговања Бакира Изетбеговића, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића непотребно дизање буре и то на Бајрам, велики празник муслимана.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Продановић сматра да не треба проблематизовати изјаве које говоре о јединственом културном, језичком и цивилизацијском простору, те да би поруке на Бајрам, велики празник муслимана требале бити примјереније.

- Мислим да је таква прича стварање додатних тензија у БиХ, али нико Србима из Републике Српске не може забранити да имају везе са Србијом како је то прописано Дејтонским мировним споразумом - истакао је Продановић.

Продановић је подсјетио да је вијековима то јединствен и културни и језички и цивилизацијски простор.

- Потпуно је природно да Срби у БиХ и сусједним државама тако тај простор доживљавају. Нисам видио у изјавама о `српском свету` позив на прекрајање граница нити оне на то личе. Онда ми у сусједству не требамо производити непријатеље. Ваљда би било добро да имамо добре односе и Срби и Бошњаци и Хрвати и сви други - истакао је Продановић.

Он је запитао како ће се говорити о интеграцијама у ЕУ гдје ће, како истиче, сви бити у једној асоцијацији.

- Како говорити о интеграцијама у ЕУ ако сада имамо страхове према неким облицима сарадње - пита Продановић.

Он је истакао да би поруке за Бајрам требале бити примјереније с обзиром да се ради о празнику који подразумијева мир, разумијевање и доброчинство људи.

- Требале би бити примјереније, ако није ријеч о порукама за дио унутрашње
употребе што је углавном најчешће у БиХ - рекао је Продановић.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да изјаве о "српском свијету" подсјећају на 90-те године.