latinica  ћирилица
20/07/2021 |  18:35 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Кошарац похвалио активности Представништва Српске у Бечу

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да су препознатљиве активности Представништва Републике Српске у Бечу и њихови континуирани напори на промоцији економских, привредних и културних потенцијала Српске, што доприноси и јачању економских веза и повећању спољнотрговинске размјене између БиХ и Аустрије.
Беч, Кошарац и Филиповић - Фото: СРНА
Беч, Кошарац и ФилиповићФото: СРНА

- Представништво Републике Српске у Бечу на најбољи начин доприноси унапређењу привредних веза између Српске и Аустрије, те повезивању домаћих и аустријских привредника. Посебно је значајан сегмент повезивања институција Републике Српске и Аустрије, као и промоција и заступљеност домаћих производа на аустријском тржишту - навео је Кошарац, који се налази у дводневној посјети Бечу, након састанка са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповићем.

Кошарац је пружио подршку сарадњи Представништва са локалним заједницама у Републици Српској ради што боље презентације локалних привредних капацитета аустријској јавности, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

На састанку је разговарано о формирању у функционисању слободних зона у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Министар Кошарац информисао је саговорника да су у Републици Српској многе локалне заједнице заинтересоване за отварање слободних зона, чије ће ефикасно пословање допринијети побољшању пословног окружења и повећању конкурентности.

- У том смислу, својим капацитетима предњаче Требиње, Источно Сарајево, Градишка, Бијељина и Приједор. Охрабрује ме спремност ових локалних заједница да уложе додатне напоре у привлачењу страних инвеститора. Слободне зоне су развојна шанса за домаћу привреду и покретач укупног економског развоја - навео је министар.

Кошарац је истакао да Представништво Републике Српске у сарадњи са аустријском Привредном комором може на адекватан начин допринијети промоцији слободних зона у Републици Српској и привлачењу аустријских инвеститора у наредном периоду.

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић истакао је да у Аустрији тренутно постоји 400 компанија које су повезане са компанијама из Републике Српске и Федерације БиХ, те да њих 74 имају своја сједишта у БиХ.

Он је нагласио да су овдашњи инвеститори највише заинтересовани за улагање у металну и дрвну индустрију, као и ИТ сектор.

На састанку је наглашено да је Аустрија традиционални и један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера БиХ, те да је неопходно јачати укупну сарадњу у предстојећем периоду.