latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Херцеговачка кућа - и више од доброг пројекта (ВИДЕО)

Да је отварање Херцеговачке куће био добар пројекат, доказ су бројни произвођачи, чијих их се више од хиљаду производа могу ту пронаћи. Пројекат је за сада заживио у три града. Јединствена продавница домаћих производа, која ради у склопу Аграрног фонда града Требиња, данас је обиљежила четири године рада.
Херцеговачка кућа - Фото: РТРС
Херцеговачка кућаФото: РТРС

Сви домаћи херцеговачки производи на једном мјесту. Већ чертврту године проналазе пут до купаца. Сир, пршут, мед, козметички препарати, само су неки производи из асортимана које можете пронаћи.

- Једно 10 мјесеци има да сам приступила Херцеговачкој кући. Имам редовна примања, за производе које донесем, увијек сам испоштован - нагласила је Бранка Вуковић, произвођач сира.

Иако одавно нуде квалитетне домаће производе, херцеговачки произвођачи нису увијек имали једноставан пут до крајњих потрошача.

- Ми смо ти који смо подржани од локалне заједнице. Прво смо добили подстицај за самозапошљавање, такосмосе регистровали - рекла је Александра Делић, произвођач природне козметике.

А произвођачи сада нуде више од 1000 артикала. Са почетних 20 коопераната број се увећао на данашњих 120. Сви са подручја Херцеговине и нуде домаће и провјерено квалитетне производе.

-На моје задовољство извлачили смо и неке статистике како би могли да подјелимо са произвођачима око милион и двјесто хиљада марака су ови објекти откупили робе од самих произвођача -истакао је Веселин Дутина, дирекор Аграрног фонда Требиње.

Задовољство истиче и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

- Херцеговачка кућа и сами видите да је то пројекат који је успио. Многи су долазили и долазе, да виде шта је то што смо ми урадили, ово је пројекат на понос свих нас - истакао је Ћурић.

Херцеговачка кућа је замишљена као продавница за љубитеље домаћих производа најјужнијих крајева Српске али и да помогне малим произвођачима, како би што прије и лакше дошли до купаца. Сада су већ препознатљив бренд који се шири, а производи из Херцеговине стижу и на друге континенте.