latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:08 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Зашто нема Срба у правосуђу БиХ? (ВИДЕО)

Умјесто оличења законитости и уставности, правосуђе БиХ већ мјесецима некажњено најрапидније крши императив о равномјерној заступљености конститутивних народа.
Правосуђе БиХ - Фото: РТРС
Правосуђе БиХФото: РТРС

Са руководећих позиција у сарјевским правосудним институцијама у потпуности су уклоњени Срби. Скорашњим именовањем Мате Тадића за предсједника Уставног суда БиХ, умјесто Златка Кнежевића, опасни дисбаланс на штету Срба, не само да је додатно продубљен, већ су избачени и одстрањени и сви представници Републике Српске.

"Све у овој земљи треба бити национално избалансирано, не може се десити да врх правосуђа буде без представника једног народа. Нису ваљда неспособни људи из једног народа да буду у врху правосуђа."

Овако су "први у Бошњака" Бакир Изетбеговић и партија коју предводи, перманентно нарицали, све док Србима није отето једино преостало руководеће мјесто у правосуђу БиХ – оно предсједника Високог судског у тужилачког савјета. И не само то! Изетбеговић је из "врха правосуђа" свјесно и ваљда случајно, изостављао све оне институције којима годинама суверено "владају" управо Бошњаци. Попут Канцеларије дисциплинског тужиоца чије је руководство свих претходних година било саставним дијелом диобе националне квоте. Или Секретаријата ВСТС-а које "брине" о милионским донацијама и инвестицијама у "реформисано" правосуђе.

Опширније у прилогу: