latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:12 ⇒ 21/07/2021 | 07:17 | Аутор: РТРС

Вакцинисање - обавеза или одговорност; Шта каже Закон? (ВИДЕО)

Вакцинација у Републици Српској, као и већини земаља свијета, је добровољна. Међутим, све чешће се могу чути позиви стручњака и научника да се приступи обавезној вакцинацији.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Закон и даје такву могућност, али се отвара простор за дискусију о заштити људских права. Вакцинација је тренутно једини ефикасан алат у борби против короне, а обавезну имунизацију до сада је увело десетак земаља, и то за одређене групе становништва.

Обавеза или одговорност – овако би се могла назвати дилема када је ријеч о вакцинацији становништва у Републици Српској. Није Српска изолована када је ријеч о подијељеном мишљењу грађана.

Адвокат Милан Петковић истиче да се и у другим земљама све чешће спомиње увођење обавезне вакцинације у законске оквире. Истиче да јасно треба направити границу између слободе грађана и угрожавања слободе других.

- Морамо бити свјесни да уколико ми, испољавајући своју слободу или користећи своју слободу угрожавамо туђу слободу онда таква једна слобода може бити ограничена. То о чему говоримо је пракса Европског суда за људска права као највише правне инстанце у Европи - поручио је адвокат Милан Петковић.

Приступ грађана масовној вакцинацији зависи и од одговорности медија, али и представника власти и научне јавности. Када је ријеч о непознатом грађани имају право да сумњају, међутим ширење лажних вијести и непровјерених података допринијело је већем јазу између заговорника и противника вакцинације.

- У суштини о чему се говори је да контрола епидемије на тај начин омогућава да се што прије вратимо нашем уобичајеном животу и молим грађане да са тог аспекта гледају вакцинацију, а не као нешто што их неко приморава него нешто што ће дати могућност да што прије живимо као прије пандемије - истакаоје Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

А Закон је више него јасан. Онај о заштити становништва од заразних болести дефинише када је обавезна вакцинација. Ванредне мјере спроводе се у ситуацији у којој долази до угрожавања безбједности и здравља људи. Ванредне мјере обухватају и ванредну вакцинацију. Због наведеног и апели стручњака да се приступи вакцинацији, а заговорника обавезне вакцинације све је више у земљама региона.

- Ако видимо неке скупове да се одржавају у затвореном, да су присутне хиљаде људи, по мени је крајње логично да и ту важи исти принцип – или вакцинисани или преболио или тестирани. И ту не видим никакву дискриминацију. Ја сам пушач, кад уђем унутра, они кажу – овде се не пуши, ја ту не пушим - нагласио је Миланко Шеклер, вирусолог Ветеринарског института у Краљеву.

Искуства из прошле и с почетка ове године показују да опуштања не може бити. Нови делта сој вируса корона поново пуни болнице. Научне анализе показују да су вакцине које су доступне грађанима ефикасне и то је један од разлога за имунизацију. Руска Федерација близу је увођења обавезне вакцинације.

- Многи не разумију да је вакцина безбједна, а многи сумњају. Многи мисле да не могу бити вакцинисани јер пате од одређених стања. Неки не могу због вјерских ставова. У ћорсокаку смо - рекао је Олег Сирота, власник фабрике сира.

Обавезна вакцинација здравствених радника изазвала је негодовање дијела јавности у Француској. Ипак, власт поручује да пандемија треба да искључи себичност.

- Ми преузимамо одговорност за санкције јер не живимо у балону и сваки појединачни поступак има посљедице на све остале. У овој епидемији сви смо заједно у истом чамцу - рекао је Габријел Атал, портпарол Француске Владе.

У истом чамцу су и сви грађани Републике Српске. За сада се о обавезној вакцинацији не размишља, али Закон извршној власти даје и такву могућност.

- Не би било добро да одлуку доноси самостално министар или неко други. Обавеза би била по мом мишљењу да уколико дође до тога да о томе одлуку донесе Народна скупштина Републике Српске - додао је Петковић.

Једно је јасно, а то су искуства из прошлости. Вакцине су заслужне за сачуваних 37 милиона дјечјих живота и то само у прошлом вијеку. О ефикасности вакцина довољно говори епидемија великих богиња у бившој Југославији. Од почетка епидемије 14. марта до 1. маја, када је забиљежен посљедњи случај заразе, вакцинисано је више од 18 милиона грађана, а вариола вера отишла у прошлост.