latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:43 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Којић: Изетбеговић и СДА да осуде злочине над Србима

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да лидер СДА Бакир Изетбеговић и руководство Федерације БиХ морају да осуде страшне злочине који су почињени над Србима у протеклом рату, уколико желе да говоре о суживоту и помирењу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Класичним изјавама које долазе из ФБиХ, а превасходно од самог Изетбеговића, цијели српски народ с обје стрене Дрине желе да окарактеришу као агресорски и геноцидни, под мантром наводног суживота и помирења - рекао је Којић Срни.

Он сматра да, ако ће се говорити о суживоту и помирењу, онда и сам Изетбеговић као дио политичког руководства у ФБиХ, али и читава јавност, треба да осуде монструозне злочине који су почињени над српским народом.

- Међутим, својим изјавама доказују да не желе да прихвате и да признају да су почињени страшни злочини над срским народом. Ако говоримо о самој агресији, онда можемо да питамо Бакира Изетбеговића, Шефика Џаферовића и остале из СДА каква је улога страних ратника у рату у БиХ - навео је Којић.

Којић је упитао и зашто се не испита до краја улога страних ратника, као припадника такозване Армије БиХ, одговорност оних који су одобрили држављанство тадашње БиХ онима који су Србима на Озрену и у Тешњу одсијецали главе.

Он је поручио да Бошњаци морају прихватити и помирити се са тим и тражити да одговарају људи из њиховог народа који су починили страшне злочине над српским народом.

- Нажалост, правосуђе није одговорило на адекватан начин јер нису процесуирани злочини над Србима. Међународна заједница упорно ћути на овакве Изетбеговићеве изјаве и подрива и подржава рад правосуђа које се није на прави начин бавило српским жртвама, односно није хтјело да процесуира злочине над Србима - рекао је Којић.

Којић је оцијенио да се на тај начин даје простор да се изгради лажна теза и креира лажна историја коју је данас Бакир Изетбеговић изрекао.

Изетбеговић је данас у Козарцу код Приједора рекао, између осталог, да у БиХ "није било несретног сукоба већ агресија, геноцид и етничко чишћење".