latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:15 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

"Бошњачке политичке структуре свјесно уништавају примарну пољопривредну производњу"

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је да бошњачки политичари у власти на нивоу БиХ намјерно уништавају примарну пољопривредну производњу, свјесни да је она више од 80 одсто сконцентрисана у Српској
Стојан Маринковић - Фото: nezavisne novine
Стојан МаринковићФото: nezavisne novine

Маринковић је рекао Срни да постоје механизми заштите домаће производњу без кршења међународних уговора и обавеза, али да то бошњачки политичари не желе да прихвате, те да Савез сумња да постоје далекосежни интереси да се примарна пољопривредна производња у Српској уништи.

- То ће сигурно имати дугорочне посљедице на цјелокупно становништво БиХ, јер у условима како смо имали прилику да видимо прошле године због пандемије, нарочито криза, прехрамбена сигурност је основ за преживљавање и да се избјегну уцјене других моћних земаља и капитала - рекао је Маринковић.

Он каже да је понашање појединих политичких структура у институцијама БиХ такво да они виде пропаст, али да не желе да заштите домаћу производњу иако за то постоји апсолутно оправдан разлог и постоје механизми.

Маринковић оцијенио да се гледају ускостраначки и лични интереси, што за посљедицу директно има пропаст појединих сектора производње нарочито това свиња и јунади.

- Без обзира на чињеницу да можемо да произведемо одређене производе по врло конкурентиним цијенама тај прекомјерни увоз по нелојалним цијенама уништава нашу производњу. Не можемо да надомјестимо те ниске цијене које долазе из земаља ЕУ чије су производње знатно боље стимулисане - рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да апели Савеза и других удружења пољопривредних произвођача нажалост немају плодно тло.

- Ми и оно што производимо у малим количинама не можемо да продамо на домаћем тржишту, него изналазимо алтернативна тржишта која нас опет условљавају за увоз, а с друге стране, и кад се то омогући само поједини монополисти који добију концесију да то обаве, они имају значајну корист - каже Маринковић.

Он је навео да је Савез у контакту са надлежним институцијама Републике Српске и са нивоа БиХ, те да има бољу сарадњу са институцијама Српске, односно Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уважавање ставова и захтјева када је ријеч о интервентном откупу.

- Међутим, и ми и они су свјесни да немамо у недоглед тих средстава и да су једино дугорочно рјешење системске мјере - рекао је Маринковић.