latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:23 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Високи представник је давно требало да оде из БиХ

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да је високи представник давно требало да оде из БиХ, а да Канцеларија високог представника буде затворена.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Уколико желимо да говоримо о било каквој будућности БиХ, онда та будућност може да буде заснована искључиво на договору политичких представника конститутивних народа и осталих - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, сви они који сматрају да протектор треба и даље да управља БиХ воде БиХ у нестанак.

Говорећи о иницијативи Русије и Кине у Савјету безбједности Уједињених нација /УН/, Ковачевић је истакао да такве иницијативе имамо захваљујући руководству Републике Српске и српском члану Предсједништва Милораду Додику, који је на приниципијелан начин градио односе са Руском Федерацијом и Кином.

- То раније нисмо имали. Поготово нисмо имали овакву јасну улогу Кине, која говори да Република Српска мора да буде поштована. То су велике побједе за малу Републику Српску, каквих ће бити много више у будућности - рекао је Ковачевић синоћ за АТВ.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Ковачевић је рекао да се проблем са овим питањем налази у Федерацији БиХ, док је Република Српска увијек дио рјешења и никада узрок проблема.

Кад је ријеч о реаговању опозиције у Српској на идеју српског члана Предсједништва Милорада Додика о обједињавању функција предсједника Републике и члана Предсједништва, Ковачевић је навео да су се од опозиције могле чули само дневно-политичке и популистичке изјаве.

- Република Српска овим не би изгубила ништа. Овим би предсједник Републике Српске, као представник Српске у државној заједници БиХ представљао Републику Српску. Тиме би добио и онај дио суверенитета који су дијелом одузели предсједнику Републике, који је по Уставу био врховни командант - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Устав Републике Српске каже да предсједник Републике представља Републику Српску и изражава њено државно јединство.

- Који би био бољи начин за то од тога да он изражава њено државно јединство и на нивоу БиХ и да представља Српску и на нивоу БиХ и у међународној комуникацији - питао је Ковачевић.

Говорећи о ротирању на мјесту предсједавајућег Предсједништва БиХ, Ковачевић је рекао да се од Жељка Комшића може очекивати само да ће покушавати да прави одређене проблеме, као што је радио и до сада.

- То је једино што он може. Ријеч је о човјеку који нема никакав легитимитет у Предсједништву БиХ. Он ће да ради на томе да права конститутивних народа буде мање, да Републике Српске буде мање. Али, Милорад Додик ће наставити да ради свој посао да Републике Српске сваким даном буде све више - поручио је Ковачевић.