latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:43 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

"Полиција Српске потврдила да се ефикасно бори против криминала"

СНСД је радио и радиће и убудуће на стварању друштвеног и политичког амбијента у којем је борба против криминала и корупције могућа и која треба да буде ефикасна, те да стопа криминалитета у Српској остане најнижа у региону, као што је сада, рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је навео да се ствара утисак да је један дио опозиционих политичара као и један дио опозиционих медија алергичан на све добро у Српској, па тако и на борбу против криминала и корупције.

- Много је битније у цијелој тој причи да је полиција обавила једну изузетно успјешну акцију када су приведени опасни криминалци који, срећом, нису из Српске, негу су овдје дошли, покушали да остваре одређене контакте - рекао је Ковачевић за АТВ.

Међутим, истакао је он, полиција Српске такве ствари не дозвољава.

- Дакле, спроведена је једна изузетно брза и озбиљна полицијска акција којом су руководили министар унутрашњих послова и директор Полиције Српске, пошто видимо да у опозицији и ту покушавају да створе одређене спинове како би указали да ту постоје одређени проблеми - навео је он.

Према његовим ријечима, то су све ствари на које је су људи у власти навикли од опозиције.

- Оно што је веома битно за мене који долазим из политичке странке која је на власти јесте да смо свих протеклих година радили и радимо да обезбиједимо друштвени и политички амбијент да је борба против криминала и корупције могућа, да буде ефикасна, те да стопа криминалитета у Српској остане најнижа у региону, каква тренутно јесте - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, криминалци који дођу на територију Српске неће бити толерисани, већ ће бити експресно ухапшени, а полиција ће наставити да се бори на најефикаснији начин и против домаћег криминала.

- Видјели смо разне инсинуације гдје су људи из опозиције покушали једну тако добру ствар да претворе у нешто што је некакав сукоб унутар полиције или структура у СНСД-у. Видјели смо да је један од опозиционих политичара, који је освједочени и пресуђени лажов, износио некакве квалификације о физичком сукобу, о нападу на предсједника СНСД-а Миорада Додика - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да су такве лажи толико дегутантне да их је понижавајуће демантовати, те да је истовремено то нешто у шта само помрачен ум може да повјерује.

- Видјели смо још једног од опозиционих политичара који је рекао да се овдје ради о сукобу кланова. Не знам да ли можда мисли на хапшење /шефа ОБА/ Османа Мехмедагића Осмице, вође његовог клана. Свјесни смо да то њега много погађа и боли, али полиција Српске нема ништа са тим. Вођу његовог клана Осмицу је ухапсила полиција Кантона Сарајево - истакао је Ковачевић.

Он сматра да је све што је везано за Осмицу изузетно срамно и скандалозно.

- На који начин је било ко из СНСД-а могао да наложи полицији Кантона Сарајево да хапси било кога, поготово некога од кључних људи из бошњачке политичке структуре, бившег тјелохранитеља /некадашњег бошњачког лидера/ Алије Изетбеговића и једног од кључних људи у кадровској слагалици /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића - рекао је Ковачевић и упитао да ли стварно неко може да повјерује у тако нешто.

Дакле, нагласио је Ковачевић, Осман Мехмедагић је човјек који треба да објасни да ли има факултетску диплому с обзиром на то да се тврди да је нема.

- Имао је одређену факултетску диплому са одређеног приватног факултета из Бањалуке, али су релевантне комисије утврдиле да је она неважећа. Онда је покушао да за мјесец дана стекне другу диплому на неком другом универзитету, па је декан тог универзитета такође ухапшен јер не постоје било какви подаци да је тај човјек на том факултету студирао - навео је Ковачевић.

У било којој нормалној држави, нагласио је он, неко ко води обавјештајну агенцију био би дио скандала и аутоматски би морао да поднесе оставку или би би смијењен.

- Међутим, у БиХ се бавимо политичким разлозима па оптужују СНСД Милорада Додика или ХДЗ или Српску, Тасманију...да је одговорна за то. што су апсолутно смијешне ствари. Тужилаштво води тај процес, чули смо шта каже тужилац у свој тој причи - навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, оно што је једино битно у цијелој овој причи јесте - да ли ће да буде правосудног епилога.

- Уколико га не буде то ће још једном показати какав је циркус од државе БиХ. Тжилаштво БиХ је само у случају ратних злочина 90 одсто својих случајева водило против људи из Српске и смијешно је да било ко може да тврди да неко из Српске може да има утицај на такво тужилаштво - навео је он.

Ковачевић је подсјетио да је и бивши амерички дипломата и амбасадор у БиХ Николас Хил, који је био тада у жестоком сукобу са тадашњим предсједником Српске Милорадом Додиком, када је одлазио, у опроштајном писму или блогу написао да мора да се промијени та ствар да СДА врши толико флагрантан утицај на Тужилаштво БиХ.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Ковачевић је поновио да у њему постоји троје страних судија, те да је у Уставу БиХ прописан рок који је давно прошао када су они требали да оду и буду замијењени домаћим судијама.

- Из СНСД-а и из Српске смо урадили све што је у нашој моћи да до тога дође. Посљедњи пут када смо припремали закон о Уставном суду БиХ имали смо разумијавање и сарадњу са представницима хрватског конститутивног народа. Међутим, све је пало у Представничком дому парламента БиХ захваљујући посланицима СДА и других бошњачких политичких странака те захваљујући посланицима СДС-а, односно опозиције Српске, конкретно Драгана Мектића - навео је Ковачевић.

То је, каже он, нажалост опозиција у Српској.

Тренутно у Уставном суду БиХ, каже Ковачевић, је ситуација да троје страних уз двоје бошњачких константно прегласавају српске и хрватске судије и раде константно против интереса српског и хрватског конститутивног народа, против интереса Српске, али и против самог Устава БиХ.

- То је, по нама, једна формула која се тренутно краткорочно примјењује, директно против српског и хрватског конститутивног народа и Српске, али дугорочно та формула води у нестанак БиХ - навео је Ковачевић.