latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:48 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Шамац: Жетва стрних жита завршена на око 3.260 хектара

На подручју Шамца завршена је жетва стрних жита посијаних на око 3.260 хектара, а приноси пшенице су од 4,5 до шест тона по хектару, рекао је Срни стручни сарадник за пољопривреду у овој општини Велибор Ђокић.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Пшеницом је засијано око 2.700 хектара, јечмом око 380, зоби око 40 и тритикалеа око 140 хектара.

- Посијано је декларисано сјеме и на вријеме обављена заштита од корова и болести, и принос и квалитет зрна је добар. С обзиром на веома високу температуру ваздуха и дужег сушног периода приликом налијевања зрна приноси су умањени од 10 до 15 одсто - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да млинопрерађивачи и откупљивачи плаћају пшеницу од 0,35 до 0,37 КМ по килограму, те да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подстиче производњу пшенице у износу од 300 КМ по хектару.

Ђокић је навео да је жетва јечма завршена 10 дана прије него што је почела жетва пшенице, те да суша због ранијег периода сазријевања није битно утицала на приносе који су били изнад просјека од пет до седам тона по хектару, а квалитет зрна је добар.

- Киша која је падала у протеклом периоду добро ће доћи за кукуруз који је у фази метличења, као и за соју која се налази у фази формирања махуна - рекао је Ђокић.