latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: ФОНЕТ

Поднесене кривичне пријаве против одговорних за урушавање зграде у Београду

Грађевински инспектор поднио је кривичне пријаве Првом основном јавном тужилаштву у Београду против одговорних за урушавање зграде на Врачару, саопштио је градски Секретаријат за инспекцијске послове, уз апел грађанима да поштују рјешење о забрани коришћења стамбеног објекта у Видовданској улици.
Оштећена зграда (фото: Зорана Јевтић) -
Оштећена зграда (фото: Зорана Јевтић)

Секретаријат за инспекцијске послове упутио је допис Инжењерској комори Србије, како би се преиспитало поступање и утврдила одговорност чланова Коморе.

Секретаријат наводи да је у поступку инспекцијског надзора утврђено да инвеститор посједује грађевинску дозволу издату 22. априла 2021. године, као и потврду о пријави радова од 14. маја 2021. године.

Додаје се да два ванредна инспекцијска надзора, која су обавезна по члану 175. Закона о планирању и изградњи, нису спроведена зато што "за предметну локацију нису поднесене пријаве грађевинској инспекцији прије урушавања објекта".

По сазнању да је 16. јула дошло је до урушавања објекта на сусједној парцели, грађевински инспектор је по хитном поступку донио рјешење о забрани коришћења урушеног објекта, "јер је на лицу мјеста утврђено да би коришћењем објекта безбједност и сигурност станара била угрожена".

Секретаријат апелује да грађани "поштују изречену забрану, с обзиром на то да је објекат и даље небезбједан".

Истог дана је грађевински инспектор донио рјешење о хитној обустави свих радова, изузев оних који се односе на обезбјеђење темељне јаме, а инвеститору је наложено да одмах "изради одговарајућу пројектну документацију, која се односи на обезбјеђење темељне јаме и сусједних објеката, овјерену од стране одговорног пројектанта", као и да потом изведе "неопходне радове" на заштити сусједних објеката, околине и саобраћаја.

Секретаријат за инспекцијске послове наглашава да је извођач радова у обавези да писмено упозори инвеститора, као и Секретаријат, "о недостацима у техничкој документацији и наступању непредвиђених околности које су од утицаја на извођење радова и примјену техничке документације".

- Напомињемо да извођач радова није обавијестио Секретаријат за инспекцијске послове о било каквим неправилностима на градилишту иако је, по изјавама станара, био обавијештен о оштећењима које је извођење радова изазвало на сусједном објекту - наведено је у саопштењу.

На основу констатованог стања, како се наводи, грађевински инспектор је одмах са лица мјеста обавијестио Прво основно јавно тужилаштво о чињеничном стању и поднио одговарајуће кривичне пријаве против одговорних лица.

Поред тога, Секретаријат за инспекцијске послове упутио је допис Инжењерској комори Србије како би се преиспитало поступање и утврдила одговорност чланова Коморе.