latinica  ћирилица
21/07/2021 |  09:45 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

"Дезинформацијама се наставља кампања урушавања процеса вакцинације у Српској"

Поводом дезинформација о процесу набавке вакцина против Ковида-19, које искључиво у сврху властите политичке прoмоције пласирају појединци из опозиције, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обавјештава јавност да је ријеч о наставку кампање свјесног и недопустивог урушавања процеса вакцинације у Републици Српској, саопштено је из Министарства здравља Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

У жељи да оспоре све напоре који се предузимају у борби против Ковида-19, појединци се, према већ устаљеној пракси, служе искључиво спекулацијама, не нудећи нити један доказ или ваљану информацију о процесима о којима јавно иступају, наводи се у саопштењу.

- Насупрот томе, Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске, од почетка транспарентно проводе процес вакцинације против Ковида-19 у Републици Српској, у складу са свим важећим законима и прописима, о чему редовно обавјештавају и јавност - наводе из Министарства здравља.

Из Министарства здравља подсјећају, како је раније и у више наврата објашњено, Институт за јавно здравство Републике Српске је провео поступак набавке вакцина Синофарм на основу информативне понуде велепрометника која му претходи и закључака Републичког штаба за ванредне ситуације о набавци вакцина кинеског произвоћача.

- Такође, у складу са прописима и начелом транспарентности, јавно су објављени и подаци о додјели уговора и цијени поменуте набавке. Ради објективног информисања јавности, овом приликом истичемо и да је уговором који је Институт за јавно здравство склопио за набавку поменутих вакцина, јасно дефинисано које су обавезе добављача, а оне се односе на обавезу набавке вакцине, транспорта, складиштење, обезбјеђивање и дистрибуцију, по свим стандардима коју прописује произвођач ове врсте вакцине - истичу из Министарства здравља.

Из Министарства здравља још једном позивају запослене у здравственом систему у Српској да се што прије активно укључе у процес вакцинације и промоције вакцинације против Ковида-19 и на тај начин дају свој допринос заштити здравља становништва.