latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:00 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Ђаковић-Девић: Делта сој за сада није изолован у Српској

У Републици Српској за сада није секвенционисан ниједан случај делта или ламбда соја вируса корона, али се то очекује с обзиром на ситуацију у Европи и земљама у окружењу, изјавила је епидемиолог Института за јавно здравље Републике Српске Јелена Ђаковић-Девић.
Јелена Ђаковић-Девић - Фото: РТРС
Јелена Ђаковић-ДевићФото: РТРС

- Чињеница да сој није изолован у лабораторији Института не значи да није присутан у Републици Српској, очекујемо га. Само је питање времена када ће бити идентификован. Ми ћемо до краја августа, као што је на нивоу Европе, идентификовати 90 одсто узорака који ће припадати делта соју - каже Девићева.

Она је навела да Српска биљежи повољну епидемиолошку ситуацију, али да се истовремено спрема и за њено евентуално погоршање, што ће зависити и од броја вакцинисаних становника.

Девићева каже да је стопа заразе протекле седмице била два на 100.000 становника, те да није било повећања броја обољелих.

- Стабилна је ситуација у болничком сектору, гдје се много више пацијената отпушта са лијечења, него што их се прима - рекла је Девићева за телевизију Н1.

Према њеним ријечима, печат неизвјесности даје погоршање ситуације у окружењу и Европи и циркулацију делта соја.

Девићева је упозорила да је и у земљама региона и Европе делта сој вируса корона доминантнан, много већи број људи путује и могућност за пренос вируса је већа.

- Чињенице којима располажемо кажу да је делта сој заразнији од осталих варијанти. Друга чињеница је да ћемо у септембру имати ситуацију да ће дјеца и млади бити најмање вакцинисани. Очекујемо свакако и да ће вирус бити заступљенији међу тим групама - истакла је Девићева.

Она је указала да сам вирус није показао претјерану сезоналност, тако да се пораст броја новобољелих може десити раније.

- Боравак у затвореном простору може утицати на повећање броја новообољелих - навела је Девићева.