latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:05 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Линта: Изетбеговић наставља кампању сатанизације српског народа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да предсједник СДА Бакир Изетбеговић наставља кампању сатанизације српског народа, понављајући бруталне лажи о "српској агресији и геноциду".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је у саопштењу навео да је Изетбеговић током посјете Козарцу код Приједора, између осталог, поновио бруталне лажи да је српска страна починила агресију на БиХ и геноцид у Крајини који је једнак ономе који је почињен у Подрињу.

Предсједник Савеза Срба из региона истиче да под српском страном Изетбеговић мисли на комплетан политички, вјерски и интелектуални естаблишмент и на хиљаде Срба који су тобоже били спремни да почине злочин над комшијама муслиманима.

- Добро је познато да су муслиманско-хрватске паравојне формације током маја 1992. године нападале више пута српску војску и полицију у Приједору, што је значило позив на отворени рат против српског народа - подсјећа Линта.

Линта је навео и да је Изетбеговић истакао да је могуће говорити о процесу помирења само под условом да Срби признају монструозне лажи бошњачких политичара, интелектуалаца и вјерских лидера да је извршена агресија на БиХ и такозвани геноцид у Сребреници и у још седам до осам општина у Крајини и Подрињу.

Он истиче да, према мишљењу Изетбеговића, Срби треба да престану да славе Дан Републике Српске и да прихвате да је настала на такозваном геноциду и етничком чишћењу и да би је због тога требало укинути и створити унитарну "Републику БиХ", што је био ратни циљ његовог оца Алије.

Предсједник Савеза Срба из региона наводи да ће увијек бити против ксенофобичне, шовинистичке и антисрпске политике коју воде бошњачки политичари и која продубљује подјеле и шири неповјерење између српског и бошњачког народа.

Он је позвао Бошњаке да прихвате истину да се у БиХ десио грађански рат, да је злочина било на свим странама и да свим невиним жртвама, без обзира на националну и вјерску припадност, треба одати дужно поштовање.

Линта истиче да Бошњаци треба да престану да подржавају оне који их држе у лажи и воде у нове неспоразуме и сукобе са српским народом.

- Неспорна је истина да главну одговорност за рат сноси Алија Изетбеговић, јер је након пристанка на Кутиљеров споразум марта 1992. године, заједно са лидерима српског и хрватског народа у БиХ Радованом Караџићем и Матом Бобаном, одлучио да промијени став и одбаци га - напомиње Линта.

Он оцјењује да је Кутиљеров план један од бројних доказа да Срби нису планирали уништење муслимана у Крајини и Подрињу, већ су жељели да сачувају мир и заједнички живот.