latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:19 | Аутор: РТРС

Кажњена 64 пореска обвезника са 202.000 КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске током 119 контрола протекле седмице у 64 случаја утврдили су неправилности, због чега су издали 72 прекршајна налога на укупан износ казне од 202.000 КМ.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

Контроле су извршене у оквиру раније започете акције појачаних контрола евидентирања промета путем фискалних каса и контрола пријављивања радника у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса широм Републике Српске, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Инспектори су за 36 пореских обвезника изрекли усмено рјешење, односно мјеру привремене забране обављања дјелатности која неће бити извршена уколико порески обвезници у року од 72 часа од изрицања мјере, у складу са Законом о фискалним касама, уплате изречену новчану казну.

Изречена су и два писана рјешења о привременој забрани обављања дјелатности, у трајању од 15 и 30 дана, а у оквиру ових контрола инспектори Пореске управе Републике Српске су открили и три непријављена радника.

Највише неправилности у протеклој седмици утврђено је код пореских обвезника са подручја које покрива Подручни центар Пореске управе у Зворнику, гдје су од 25 извршених контрола неправилности утврђене код 21 пореског обвезника, што је трећина укупно утврђених неправилности у посебним контролама протекле седмице.

Због утврђених неправилности у оквиру ове акције прошле седмице су санкционисани порески обвезници из 25 локалних заједница широм Републике Српске.

Санкционисани су порески обвезници из Бањалуке, Градишке, Котор Вароша, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Оштре Луке, Угљевика, Шамца, Доњег Жабара, Бијељине, Гацка, Љубиња, Петрова, Дервенте, Теслића, Сребренице, Власенице, Зворника, Рудог, Пала, Хан Пијеска, Сокоца, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Инспектори Пореске управе ће и у наредним данима наставити са овом акцијом појачаних контрола на територији цијеле Републике Српске.

Контроле ће у оквиру ове акције бити вршене сваког радног дана, али и у дане викенда, и то у смјенама, истиче се у саопштењу.

Пореска управа Републике Српске позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области.

Грађане позивају да пријаве апсолутно све случајеве неиздавања фискалних рачуна или друге неправилности путем имејл адресе kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе у рубрици "Пријава неиздавања фискалних рачуна".

- Циљ Пореске управе Републике Српске није кажњавање пореских обвезника, већ њихово увођење у легално пословање и сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције - додаје се у саопштењу.