latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:22 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Досањано небо" Љутомира Рундића

У Владичанском двору у Мостару представљена је књига "Досањано небо" Љутомира Рундића, који је један дио свога живота провео управо у овом граду коме је посветио неке од својих прича.
Промоција књиге "Досањано небо" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Досањано небо"Фото: СРНА

"Досањано небо" - збирка је истинитих прича из летачког живота летача – навигатора, а неке о њих везане су и за Мостар, те људе са ових простора.

Кроз 108 прича сачувани су догађаји и имена 1.008 људи.

- Пуно је ликова са овога простора који су заступљени у двије истоимене књиге. Мој сан о "досањаном небу" је и почео у Мостару 1974. у Војној гимназији "Маршал Тито" у Родочу, те је моја жеља била да се промоција догоди у Мостару. Моја жеља је била да људе који су оставили траг у мом животу сачувам од заборава - рекао је Рундић.

За Мостар га вежу многе успомене, јер је у овом граду провео петнаест година свога живота.

- Веже ме готово 15 година живота у једном дивном граду, у једној дивно уређеној држави и увијек се са болом враћам тим сјећањима и овоме граду. Нажалост, чини ми се да он више није тај, да је овдје мало људи који су тада живјели у њему, али то је неминовност - наводи Рундић.

Он је нагласио да је био срећник, јер је у животу радио оно што је волио.

- Своју књигу сам дистанцирао политички, нисам хтио да дајем никаква виђења, нити да улазим у те дубиозе, већ сам писао приче о истинитим догађајима. Осим летачких и војничких прича има и доста других прича о људима које сам сретао у животу. Из Мостара су ту и Смајо и Војо и многи други - напоменуо је Рундић.

На промоцији, У организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" - Градски одбор Мостар, учествовали су новинар и публициста Златко Сердаревић, пјесникиња Анжелика Кучинар и Бојана Стевановић из Клуба писаца "Вуково перо".

Рундић је на промоцији говорио и своје пјесме, а једна од њих – "Амира" посебно је побрала симпатије мостарске публике.

Сердаревић је навео да је ово један у низу догађаја које организује СПКД "Просвјета" - Градски одбор Мостар и захвалио Рундићу што је неке мостарске приче и догађаје отргао од заборава.

Он је навео да се кроз књиге Љутомира Рундића осјети да га за Мостар вежу јаке емоције и лијепе успомене и да кроз његове књиге провејава некадашњи Мостар.

Иако сада живи у Лозници, гдје је оснивач и предсједник Клуба писаца "Вуково перо", Рундић се није одрекао родног краја, па је у књижевном свијету познат под надимком Романијски.

Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Косова и Метохије.

До сада је објавио збирке пјесама "Не знам шта ми беше" /1984/, "Лаку ноћ, моја дамо" /1984/, "Лаку ноћ, моја дамо" измијењено и допуњено издање /2012/, "На огњишту душе/ /2014/ и "У пламену срца" /2015/, те збирке кратких прича "Досањано небо" /2018/ и "Досањано небо - књига друга" /2019/.

Рундић је добитник више награда и признања, међу којима "Златне медаље" за најбољу књигу поезије Удружења српских књижевника Словеније 2017, Специјалне награде манастира Бешеново 2017, "Златне повеље" побједника 27. Међународног фестивала поезије "Панонски галеб" у Суботици 2016, побједник "Песме године" на "Поетској позорници" у Ћуприји 2015, те "Златне повеље" на конкурсу "Прљача" Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента 2015.