latinica  ћирилица
21/07/2021 |  11:07 ⇒ 13:18 | Аутор: banjaluka.net

Лукач: Биће још хапшења у полицији; Нико неће бити заштићен од одговорности

Хапшења која смо покренули у својим редовима неће се зауставити док у потпуности не ријешимо улогу било ког припадника Министарства унутрашњих послова Српске у вези са криминалним клановима, рекао је у интервјуу за портал banjaluka.net Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.
Драган Лукач - Фото: Screenshot
Драган ЛукачФото: Screenshot

- Опет ћу се осврнути да сам управо на конференцији за новинаре коју смо директор Синиша Кострешевић и ја одржали поводом представљања резултата рада МУП-а за протеклих шест мјесеци, рекао, па могло би се рећи на неки начин и најавио ово што се догодило само дан послије - да се спремамо за обрачун и чишчење наших редова од нечасних полицајаца и да нико неће бити заштићен од одговорности зато што носи значку и униформу. Иако смо били свјесни да ће то бити велика срамота за нашу полицију и да ће изазвати негативне реакције наших грађана, ни једног тренутка нисмо помислили да одустанемо или нешто прикријемо у вези улоге наших припадника са криминалним клановима - истакао је Лукач.

Нагласио је да је очигледно да некима смета што се овим примјером доказује да Полиција Републике Српске има довољно снаге и огроман број поштених и храбрих полицајаца који су спремни да очисте своје редове од покварених и корумпираних.

- То ћемо наставити да радимо без обзира колико било болно и тешко, па покушавају да креирају којекакве приче како би скренули пажњу јавности са суштине - додао је Лукач.

Поручио је да је суштина повјерење и безбједност грађана и да је то изнад било ког појединца.

- Нарочито је важна безбједност Републике Српске коју мора да гарантује МУП Српске - додао је Лука.

На питање каква је тренутна безбједносна ситуација у Републици Српској и који су то највећи безбједносни изазови, Лукач одговара да је стање добро.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске континуирано и плански предузима мјере и радње како би сви догађаји и појаве који са собом носе потенцијални ризик, протекли мирно и без иницидената. Управо недавно завршен је комеморативни скуп у Поточарима и Марш мира за које смо имали одређене оперативне информације да би могло доћи до ексцеса, али смо брзим дјеловањем и размјеном информација са другим безбједносним агенцијама то предупредили - истакао је Лукач.

Лукач је додао да је МУП у протеклих годину дана имао појачане активности на спровођењу закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.

- Само на том пољу надлежним тужилаштвима су достављена 54 извјештаја против 60 особа због основа сумње да су извршила 64 кривична дјела "Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије" - изјавио је Лукач.

Уз све то, свакодневно се ради на спрјечавању криминалитета, одржавању јавног реда и мира, а посебан дио активности усмјерен је на безбједност у саобраћају.

- Податак да је за првих шест мјесеци на подручју које покрива Полицијска управа Бањалука, а ту спадају Бањалука, Челинац, Котор Варош и Прњавор, украдено само једно возило, говори сам за себе. Посебно кад се узме или упореди са бројкама градова сличних по величини у ФБиХ и ван земље - навео је Лукач.

Ипак, Лукач сматра да се на пољу безбједности у саобраћају може учинити много више.

- Кренули смо са појачаним контролама, јер су јули и август мјесеци кад имамо увијек највише смртно страдалих и желимо да то предупредимо. Многи су склони да те контроле коментаришу као полицијску репресију, али податак да смо за три дана посљедње организоване контроле из саобраћаја искључили 964 возача због вожње под дејством алкохола је алармантан. Скоро хиљаду људи пијаних за воланом, а чудимо се што нам људи гину у саобраћају - појаснио је Лукач.

На питање какво је стање у редовима МУП-а Српске када је у питању вирус корона, Лукач каже да тренутно нема ниједан припадник да је позитиван на ковид.

- Морам похвалити наше људе који су цијело вријеме епидемије показали висок степен озбиљности и одговорности у поштовању епидемиолошких мјера приликом обављања послова и задатака, јер број заражених ни у јеку најјачег таласа епидемије код нас није прелазио стотину, а наша институција броји око 7.200 запослених - истиче министар.

У Министарству се у континуитету одвија процес вакцинације.

- До сада је вакцинисано 1.870 припадника. Као неко ко се и сам вакцинисао, мислим да је то једини начин да заштитимо себе и људе из свог окружења. Ми у МУП-у Српске смо изабрали принцип да се људи на добровољној основи пријаве, али надам се да су људи свјесни да нам имунизација једино рјешење за борбу против ове пошасти - навео је Лукач.

Лукач каже да је МУП Републике Српске наставио са подмлађивањем полиције, те рекао да је на улицама све више младих и способних полицајаца.

- То је понос Српске. Подмлађивање наших редова је наш стратешки пројекат и у посљедњих пет година одшколовано је и у редове полиције примљено око 1.100 нових полицијских службеника. Тренутно приправнички стаж у нашим полицијским управама обавља још 350 кадета 21 класе Основне полицијске обуке Полицијске академије и 7 класе за Специјалну антитерористичку јединицу који су успјешно завршили школовање. Њихово школовање било је специфично у односу на претходне генерације, јер се проводило у условима карантина. Са том генерацијом нећемо стати - навео је Лукач.

Каже да управо на јесен треба да почне обука још 330 кадета, а због повећаног броја одлазака у пензију наших колега, већ припремамо конкурс за пријем на обуку још једне класе.

- Овдје се ради и о смјени генерација. Полиција мора бити довољно млада, способна и спремна да одговори на сваку интервенцију и изазов. Надам се да ће ови млади људи знати да цијене институцију за коју су у рату дала живот наша 782 припадника и да ће одговорно и професионално извршавати своје задатке и тако штитити Републику Српску и њене грађане - рекао је ресорни министар.

Лукач истиче и да је Министарство упркос бројним активностима и оптерећењима које са собом носи тренутна ситуација наставило са реализацијом пројекат "Безбједан град", који подразумјева успостављање система видео надзора јавних површина у локалним заједницама, у циљу превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и ради борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира.

- Систем видео надзора успостављен је у 27 локалних заједница, а у току је успостављање система видео- надзора у још 24 локалне заједнице у Републици Српској. Овај пројекат већ је дао значајне резултате у градовима и општинама гдје већ неко вријеме функционише. На подручју Источног Сарајева и Добоја дао је значајне резултате и у расвјетљавању крађа возила, провала, разбојништава, паљевина возила, расвјетљивању тежих саобраћајних незгода у којима је једна од учесника побјегао, па до лоцирања извршиоца кривичног дјела убиство. Све то показује оправданост овог пројекта који значајно помаже безбједности уопште са превентивног аспекта, али и са стране оперативног рада полиције - навео је Лукач.

Министар унутрашњих послова коментарисао је и опредјељене Министарства за сарадњу са Еурополом, али на начин како је дефинисано Споразумом о оперативној и стратешкој сарадњи, те су како каже, због тога више пута указивали, па и инсиситрали на потреби потпуне имплементације потписаног, испреговараног и ратификованог Споразума, у циљу побољшања безбједности грађана не само у Републици Српској и БиХ.

- Нажалост, ова тачка још није функционална, превисе споро се предузимају кораци на њеном успостављању и оспособљавању, али иде у добром правцу. Ми смо само цијело вријеме тражили да се потписани споразум са Еурополом у потпуности примијени, да размијенимо наше официре за везу и почнемо сарађивати, а не да прозивољно тумачимо овај документ. Сарадња са Еурополом и размјена оперативних информација у реалном времену је кључна за све нас који желимо да се ефикасно боримо против свих видова криминала - казао је Лукач.

Осврнуо је Лукач и на сарадња МУП-а Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ, али и ван БиХ.

Каже да је на задовољавајућем нивоу.

- Посебно бих издвојио сарадњу са МУП-ом Србије, која је значајно унапријеђена у смислу размјене оперативних информација у циљу разбијања организованих криминалних група које дјелују у регији. Само екстрадиција Дарка Елеза у БиХ резултат је те сарадње, а свјесни смо да је истрага о дјеловању његове криминалне групе, јако битна са аспекта расвјетљавања многих догађаја на овом подручју у протекле двије деценије. Размјена искустава и организовање заједничких обука дио ове сарадње, па ће управо у наредним мјесецима бити организована једна велика вјежба наших специјалних антитерористичких јединица. Свакако да ће и коначно успостављање заједничке Контакт тачке са Еурополом значајно допринијети бољој сарадњи полиција и размјени оперативних информација у реалном времену, што је кључно за све нас који желимо да се ефикасно боримо против свих видова криминала - објаснио је министар.

Истиче да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске опредјељено за сарадњу са свим полицијама у циљу супростављања криминалу и терористичким активностима, а Република Српска има најсавременији Центар за обуку својих припадника у Залужанима код Бањалуке, који треба да служи на понос свима.

- Јавности смо крајем прошле године представили шта је све урађено у Центру за обуку за посљедње четири године, на простору некадашње касарне Залужани. У оквиру Центра за обуку смјестили смо и неколико наших оперативних управа, од Специјалне антитерористичке јединце, Жандармерије, Управе за организовани и тешки криминалитет, Управе за борбу против тероризма и екстремизма и Управе за обезбјеђење личности и објеката, до Хеликоптерска јединице и Јединице жандармерије коњица-пси. У току је и изградња новог објекта Полицијске академије, чиме ћемо објединити најзначајније активности полиције на једном мјесту, а истовремено омогућити да се школовање кадета на Полицијској академији и стручна обука наших полицијских сужбеника одвијају на једном мјесту - навео је Лукач.

Када је у питању мигрантска криза, Лукач каже да захваљујући закључцима Владе Републике Српске, Република Српска и њени грађани немају проблема са мигрантима.

- Полицијски службеници су на територији Републике Српске пронашли и евидентирали укупно 4.040 миграната , што је за 19,2 одсто мање у односу на исти период 2020. године, који су илегално прешли границу БиХ. Поднесено је шест извјештаја Тужилаштву БиХ због почињених шест КД Кријумчарење лица (члан 189. КЗ БиХ) против осам лица, која су превозила 40 миграната, док нису евидентирана кривична дјела на штету миграната - истакао је министар.

Спремни су како каже да пруже пуни ангажман у циљу очувања стања безбједности, поштујући при томе људска права и слободе самих миграната.

- У том смислу наставићемо да пружамо подршку Граничној полицији БиХ у очивању источне границе, као и свој ангажман на подручју Српске, који проводимо у континуитету са циљем очувања стање безбједности, како не би дошло до угрожавања грађана и њихова имовине - наводи он.

Коментарисао је и набавку нових униформи за полицију Српске, за шта се свакао могу пријавити како каже и домаће фирме.

- Намјера нам је да до краја године набавимо нове униформе за полицијске службенике, јер је постојећим истекао рок употребе. Требало би да набавимо униформе за редовну полицију, САЈ, Жандармерију, посебне снаге полиције и за кадете Полицијске академије. Сам изглед наших униформи јасно је дефинисан Правилником. Како би изашли у сусрет домаћим произвођачима, намјера нам је да тендер подијелимо у 38 лотова, па се тако могу укључити у израду дијелова униформе – јакна, шапка, кошуље. Оно на чему инсистирамо је да квалитет буде испоштован И то ће уз цијену бити пресудни фактор - закључио је Лукач.