latinica  ћирилица
21/07/2021 |  11:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Косово није турско, припада Србији

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је поводом најаве турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова - да то није турско нити је припадало Турској, те да ће Србија штитити своје.
Александар Вучић - Фото: Novosti.rs
Александар ВучићФото: Novosti.rs

Вучић је рекао да је Турска велесила, а Ердоган велики лидер и да ће покушати да разговара са њим, те подсјетио да до 1. септембра, у складу са Вашингтонским споразумом, стране имају обавезе да нема кампање на признању Косова нити на повлачењу признања.

- А ако од 1. септембра или можда прије тога, крену у акцију признавања... Турска је велика сила, Ердоган је велики лидер. Ја сам стварно мали и занемарљив у односу на њега - додао је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, Србија је много мање значајна од Турске, али није толико мала да не би покушала да се супротстави, зато што Србија штити своје.

- Ово није турско и није припадало Турској. Припада Србији. Нама остаје да се боримо за своју земљи и свој народ. Ми резервну отаџбину немамо. Па ћемо да видимо - рекао је Вучић новинарима, након посјете Деспотовцу.

Он је рекао да је турски предсједник много моћан, те да вјерује да ће мало да ублажи свој став.

- А ако га не ублажи, ми ћемо се борити за своју земљу. Алтернативу томе немамо. Штитићемо своју земљу, чуваћемо свој народ на Косову и Метохији. А богами, видјећете, да нисмо онолико мали колико ја то понекад говорим - рекао је Вучић.

Ердоган је приликом посјете турском дијелу Кипра најавио појачано лобирање за признавање самопроглашеног Косова, и то изричито у садејству са САД.