latinica  ћирилица
21/07/2021 |  12:08 ⇒ 12:15 | Аутор: БЕТА

Потписан споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља

До краја љета би требало да се заврши дигитализија Мирослављевог јеванђеља, након чега ће се кренути у израду његовог фототипског издања, речено је у Народном музеју у Београду приликом потписивања споразума о сарадњи на дигитализацији најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа.
Мирослављево јеванђеље (фото:CC0/Википедија) -
Мирослављево јеванђеље (фото:CC0/Википедија)

Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић рекла је да ће дигитализацијом Мирослављево јеванђеље бити доступније широј јавности, али и стручњацима за проучавање, подсјетивши да је 2005. године оно уписано у Унескову листу сјећања.

Гојковићева је навела да ће се о историјату Мирослављевог јеванђеља и поступку дигитализације направити документарни филм.

Према њеним ријечима, послије ове прве фазе – дигитализације, предвиђена је и друга – израда фототипског издања, што је сложенији процес у којем ће се користити највиша свјетска искуства.

Предсједник Српске академије и умјетности Владимир Костић рекао је да ће академијин Центар за дигитализацију на најбољи начин испунити своју обавезу, додајући да се нада да је сарадња институција које су данас потписале споразум, најава даљих заједничких подухвата.

Он је подсјетио да је приликом изложбе у САНУ, посвећеној старим српским рукописним књигама, Мирослављево јеванђеље било изложено у једној замраченој соби у коју се улазило као да се прилази олтару, у сваком случају на свечаност.

Споразум о сарадњи на дигитализацији Мирослављевог јеванђеља потписали су Гојковићева, академик Костић, директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић и в.д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.