latinica  ћирилица
21/07/2021 |  13:15 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Заједнички рјешавати отворена питања у вези са ХЕ Бук Бијела

Министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је радује иницијатива црногорске стране за рјешавање отворених питања у вези са изградњом Хидроелектране Бук Бијела, јер се једино на добросусједским основама и разговором може доћи до рјешења.
Требиње - Голић - Петровић - Фото: СРНА
Требиње - Голић - ПетровићФото: СРНА

Поводом изградње Хидроелектране Бук Бијела, а на иницијативу државног секретара из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе Данила Мрдака, у Требињу је одржан састанак са Голићевом и директором Електропривреде Српске Луком Петровићем са сарадницима.

Из Електропривреде Српске након састанка је саопштено да су учесници састанка изразили добру вољу и спремност за сарадњу и рјешавање свих отворених питања.

На састанку је договорено формирање експертског тима од седам чланова чије ће задужење бити да у наредних мјесец дана прегледа пројектну документацију, структуру и планирани режим рада Хидроелектране Бук Бијела, те да усагласи надморску висину тачке прелива, односно максималну горњу коту до које будуће вјештачко језеро може да расте.

- У претходном периоду није било политичке воље за рјешавање пројеката од заједничког интереса и овај састанак је велики напредак јер смо већ усагласили бројна питања и направили план будућих активности везаних за питање Бук Бијеле - изјавила је Голићева и додала да ће се делегације из Црне Горе и Републике Српске састати у Фочи, након сагледавања компетентне документације, и обићи заједно терен.

Мрдак је рекао да свако техничко-технолошко и инжењерско рјешење које гарантује да будуће вјештачко језеро неће имати негативних утиција на ријеку Тару и да неће доћи до потапања ниједног дијела ријеке Таре у потпуности је прихватљиво.

Мјешовити холдинг Електропривреда Републике Српске уступио је на увид техничку документацију црногорској делегацији и изразио задовољство што је успостављена сарадња на рјешавању питања Бук Бијеле.

- Радује ме чињеница што ћемо билатерално ријешавати сва заједничка питања и што је већ први састанак дао конкретне резултате - истакао је директор Електропривреде Лука Петровић.