latinica  ћирилица
21/07/2021 |  13:30 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

У Српској до сада вакцинисано 192.000 грађана

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је данас у Градишци да је до сада у Републици Српској првом дозом вакцине против вируса корона вакцинисано више од 192.000 грађана, док је ревакцинисано више од 110.000 људи.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Шеранић је напоменуо да у ове бројке нису укључени грађани који су процес вакцинације обавили у Србији.

- Стално смо на терену, желимо да у наредних мјесец и по достигнемо неке циљеве које смо поставили пред себе. Уколико успијемо вакцинисати 50 одсто становништва, биће то значајан посао - рекао је Шеранић новинарима у Градишци.

Приликом посјете вакциналном пункту у Градишци, Шеранић је нагласио да је Република Српска у посљедњих неколико дана добила око 290.000 вакцина, од чега 50.000 прве компоненте вакцине Спутњик и 240.000 вакцина Синофарм.

- Више од 500.000 доза је до сада распоређено на терен. Завршили смо са набавком Синофарм вакцина, али ћемо процијенити да ли ће нам бити потребно још вакцина за јесен и зиму. Осим из директних набавки, вакцине пристижу и из маханизма Ковакс и програма "EU for health" - истакао је Шеранић.

Он је рекао да је Дом здравља Градишка примјер добро организованог вакциналног пункта, те да је интерес грађана за вакцинацију одличан.

- Добро је што су млађе особе такође заинтересоване за вакцинацију. Са руководство Дома здравља смо данас разговарали о потреби да се повуку веће количине вакцина, уколико то буде потребно - рекао је Шеранић.

Шеранић је навео да било какве шпекулације које долазе из редова опозиције утичу на процес вакцинације.

- Све што смо радили по питању набавке вакцина било је јавно и транспарентно. Позивам колеге из опозиције да се укључе и помогну у процесу вакцинације, јер јавно здравство није питање политике већ становништва - навео је Шеранић.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић изјавила је да је вакцинални пукт у овом граду организован 11. марта, те да је од тада до данас вакцинисано више од 8.000 грађана првом дозом, а више од 4.500 грађана са обје дозе.

- Грађанима су на располагању биле све вакцине које смо имали у Српској, а одазив грађана је фантастичан. Ми им се овом приликом захваљујемо, јер је ово наша заједничка борба - рекла је Челићева.

Она је додала да се на пункту за вакцинацију ради у двије смјене, те викендом, како би се убрзао процес имунизације.

Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је на данашњим "отвореним вратима" за вакцинацију без заказивања интерес грађана огроман, те да се од јутрос вакцинисало 300 грађана првом дозом руске вакцине.

- Сутра настављамо вакцинацију Синоваком, након чега ће грађанима бити на располагању и вакцина Синофарм. Само прошле седмице смо вакцинисали 2.000 људи - додала је Тепавац.