latinica  ћирилица
21/07/2021 |  13:41 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Тегелтија-Аселборн: Потребно ојачати економску сарадњу БиХ и Белгије

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија примио је данас у Сарајеву у опроштајну посјету шефа Дипломатске канцеларије Краљевине Белгије у БиХ Вилијама Аселборна, саопштено је из Савјета министара.
Тегелтија и Аселборн - Фото: РТРС
Тегелтија и АселборнФото: РТРС

На састанку је разговарано о политичкој и економској ситуацији у БиХ, са освртом на активности које сви нивои власти у БиХ, у складу са надлежностима, проводе са циљем економског опоравка и отклањања негативних посљедица узрокованих пандемијом вируса корона.

Тегелтија је и овом приликом истакао опредијељеност Савјета министара и институција у БиХ европском путу, уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти и поштивање Дејтонског споразума, те изразио жаљење због неспремности ЕУ да у потпуности интегрише Западни Балкан у европску заједницу, наводи се у саопштењу.

Током састанка, заједнички је констатовано да су билатерални односи БиХ и Белгије добри и без отворених питања, нагласивши да је потребно ојачати економску сарадњу, повезујући привреднике двију земаља, као и промовишући могућности инвестирања у БиХ.

Тегелтија је овом приликом је замолио шефа Дипломатске канцеларије Краљевине Белгије у БиХ да премијеру Белгије Александеру де Кроу и грађанима Белгије пренесе изразе дубоког саосјећања због великог броја страдалих у катастрофалним поплавама које су задесиле ову земљу и жаљење што у таквим околностима обиљежавају национални празник.