latinica  ћирилица
21/07/2021 |  14:05 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Резолуција спасоносно рјешење да међународна заједница сачува образ (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је руска иницијатива да се у Савјету безбједности УН гласа о Нацрту резолуције која предвиђа укидање ОХР-а спасоносно рјешење да међународна заједница сачува образ с обзиром на то да је у цијелом региону, а посебно у БиХ правила многе грешке.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

- Имала је неједнак приступ и третман, те прилично субјективан однос према ономе што је БиХ. Очекивали смо више толеранције, правде, праведности када је ријеч о потребама конститутивних народа, што је, нажалост, изостало - рекла је Цвијановић новинарима током посјете Мркоњић Граду.

Она је навела да су многи тежили централизацији БиХ, умјесто да дају шансу децентрализованој земљи с циљем да она постигне добре резултате.

- На тај начин су нас заблокирали - додала је Цвијановић.

Она је истакла да руску иницијативу види као могућност да међународна заједница изађе чистог образа или да га бар спаси након свих година разних експеримената у БиХ.

- Такође, требало би да се на том плану да додатна енергија локалним структурама и да људи изабрани од народа, те домаће институције буду они који управљају овдашњим процесима и преузму одговорност у пуном смислу ријечи, а не да стално имају неког ко им суфлира и може нешто да намеће - нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то земљу враћа уназад.

- Дакле, било би лијепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави - додала је Цвијановић.

Она је рекла да би то коначно показало да овдашњи људи могу управљати стварима.

- Али бојим се да је међународна сцена преконтаминирана разним другим стварима, те оптрећена својим разним подјелама и да они нису свјесни ове велике шансе која им се пружа јер знам да многи чим виде да нешто долази од Русије аутоматски гласају против - навела је Цвијановић.

Она је додала да се слично дешава и са добрим приједлозима из Српске, што је увијек губитничка варијанта.

- Овдје ће међународна заједница исто тако изгубити јер није препознала шансу, а највише БиХ којој није дата шанса да коначно почне управљати процесима у земљи у складу са очекивањима грађана - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да на том плану нема преоптимистична очекивања, с обзиром на ставове појединих чланица Савјета безбједности УН о том питању.

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да сутра буде одржано гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су раније дипломате Франс пресу.