latinica  ћирилица
21/07/2021 |  14:44 ⇒ 14:50 | Аутор: banjaluka.net

Момировић: Желимо да и Српска буде дио инвестиционог таласа у којем се налази Србија

Аеродром Требиње је изузетно важан инфраструктурни пројекат који ће донети много бенефита грађанима и привреди у Требињу и Херцеговини, као и целој источној БиХ, али и читавом региону, рекао је у интервјуу за banjaluka.net Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије.
Томислав Момировић (фото: banjaluka.net) -
Томислав Момировић (фото: banjaluka.net)

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре формирало је Радну групу која је задужена за координацију, контролу и праћење активности изградње овог аеродрома. Одређена је локација будућег аеродрома Требиње, која се налази на 14 км од града.

- Тренутно је у изради плански документ који би, заједно са експропријацијом земљишта, требао да се заврши до краја текуће године, а главни пројекат, који је неопходан за издавање грађевинске дозволе за изградњу аеродрома, би требао да се заврши почетком наредне године. Након израде наведених докумената стећи ће се услови за почетак грађевинских радова на изградњи аеродрома - каже Момировић.

Интервју преносимо у цијелости:

Колико имате помоћ и подршку локалних и институција Републике Српске у реализацији тог пројекта?

МОМИРОВИЋ: Подршку на реализацији овог значајног пројекта пружају Влада Републике Српске, Министарство саобраћаја и веза, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као и велики број других надлежних институција. У претходном периоду сам у више наврата имао заједничке састанке са колегама министрима из Републике Српске, а све са циљем да се убрза реализација једног овако важног пројекта за грађане Републике Српске. Морам да подвучем да Србија и Српска имају веома добре и квалитетне односе и у последњих неколико година заједно реализују многе пројекте. Ми делимо заједничку историју, деијлимо братске везе. Наша будућност је нераздвојива, јако смо повезани и тако ћемо наступати и убудуће.

Србија финасира и реализију изградњу дијела ауто-пута и новог моста преко Саве на Рачи и спајање са Бијељином. Кад се очекује интевизирање изградње аутпута од Раче према Бијељини.

МОМИРОВИЋ: Србија се налази у изузетно великом инвестиционом циклусу, гдје инвестира милијарде у ауто-путеве, пруге, ваздушне луке и водни саобраћај. Желимо да и Република Српска буде део тог инвестиционог таласа и зато ћемо подржати градњу ауто-пута од Раче према Бијељини, као и многе друге заједничке пројекте. Увјерен сам да ћемо до краја ове или почетком наредне године спојити Бијељину са Коридором 10 и Србијом, а онда да један крак иде од Бијељине према Бањалуци, а други према Сарајеву.

За грађане Републике Српске, али и читаве БиХ, је животно важна реализација пројекта повезивањем аутопутем Београда и Сарајева. Огромно залагање Владе Србије и предсједника Вучића је регионално препозната за реализацију овог пројекта. Колико за Србију значи овај пројекат и како напредује његова реализација?

МОМИРОВИЋ: Значај изградње аутопута Београд – Сарајево, преко два правца од Кузмина и Сремске Раче према Бијељини и другом од Пожеге према Котроману, је немерљив за оба народа, а нуди и једну потпуно нову димензију повезаности читавог регион. Кроз иницијативу председника Александра Вучића, наш стратешки интерес је ,,Мини Шенген“ – интеграција, увезивање и економски раст целог региона.

Влада Републике Србије и министарство које представљам залажу се за политику без баријера, гдје постоји несметан проток људи и роба између држава у региону. Да бисмо то остварили у пракси потребно је да градимо модерне путеве и жељезнице, јер је то једини начин да додатно развијемо наше економије, доведемо нове инвеститоре и помогнемо нашим компанијама да повећају свој промет ка региону и државама ЕУ.

Србија је захваљујући политици предсједника Вучича али и Владе Србије данас у регији једно велико градилиште од инфраструктурних до инвестиционих пројеката. Који су пројекти по Вама тренутно приоритетни који реализује Ваше министарство?

МОМИРОВИЋ: Србија је након спроведене фискалне консолидације предсједника Александра Вучића поставила темеље за изградњу великих инфраструктурних пројеката које ми данас реализујемо. Србија је данас највеће градилиште у Југоисточној Европи где се тренутно пројектује и гради преко 1.000 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. Вриједност инвестиција у саобраћајну инфраструктуру је око 23 милијарде евра.

Пројекти које ми данас реализујемо ће омогућити грађанима Србије безбједан, брз и модеран пут према свим значајнијим урбаним и пословним центрима у земљи и према свим комшијама у региону, а привреди да лако и тачно обавља транспорт. То су Моравски коридор, као најмодернији ауто-пут у овом дијелу Европе, који ће повезати исток са западом земље и бити саобраћајна кичма Србије.

Градимо брзу саобраћајницу Рума – Шабац – Лозница која ће додатно спојити два братска народа у Србији и Републици Српској, као и ауто-пут Сремска Рача – Кузмин који ће допринети повезивању са регионом и јачање привредних капацитета градова у близини овог путног правца. Завршетком ауто пута "Милош Велики" од Београда до Пожеге потпуно ћемо промијенити економску будућност Западне Србије и наставити ауто-путем од Пожеге до Бољара и Црне Горе, као и путним правцем од Пожеге ка Котроману и даље према Сарајеву.

Поред саобраћајне инфраструктуре Србија ће у наредне двије године инвестирати пола милијарде евра у развој водног саобраћаја и водних коридора. Након деценија таворења покренули смо озбиљне пројекте којима ћемо жељезнички сектор вратити на стазе старе славе. Пројекат изградње брзе пруге Београд – Нови Сад ће потпуно измијенити перцепцију српских жељезница, где ће најмодернији возови саобраћати 200 км/х. Србија умрежена путевима и аутоуптевима, са реконструисаним пругама и иновираним лукама на Дунаву и Сави, биће потпуно другачија земља од оне какву познајемо последњих двадесет или тридесет година.

Планирате ли посјету Републици Српској?

МОМИРОВИЋ: Наравно. Пре само два мјесеца сам са сарадницима био у Источном Сарајеву поводом заједничке сејднице Влада Републике Србије и Републике Српске. Одржали смо неколико изузетно конструктивних састанака. У контакту сам са колегама из Републике Српске и већ сада договарамо наредне сусрете везане за праћење реализације тренутних заједничких инфраструктурних пројеката. У Српској се увек осјетим сјајно и заиста сам срећан када имам прилику да са нашом браћом и пријатељи разговарам о унапређењу инфраструктуре и економског положаја наша два братска народа.