latinica  ћирилица
21/07/2021 |  15:09 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Све жртве рата заслужују једнак третман

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да све жртве рата заслужују једнак третман и да је немогуће причати о једним жртвама у БиХ, а не говорити о другима, јер то није фер.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да не треба изједначавати стране у прошлом рату и да га не треба звати неким несретним сукобом јер је то била, како каже, агресија на БиХ, те да је "српски свијет друго име за велику Србију", Цвијановић је данас новинарима у Мркоњић Граду рекла да Изетбеговић заиста мрзи све оно што није бошњачко.

- Мислим да Изетбеговић није капацитиран, ни способан да живи са другима у истој држави и да са њима сједи и то је коначно и показао, те да прича о проблемима те државе на начин да види шта су потребе свих, а не шта је потреба једних. Тиме затвара могућност за заједнички живот, разумијевање ставова и за договор шта је та будућност - истакла је Цвијановић.

Цвијановић каже да је Бакир Изетбеговић упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност.

Према њеним ријечима, Изетбеговић, који је лидер СДА, бори се за своју политичку позицију, која му је озбиљно угрожена на бошњачкој политичкој сцени, чега је свјестан јер масовно губи кадрове, позиције и изгубио је неке од полуга власти на мјестима која су процијењена као важна.

Цвијановић је рекла да се на међународној сцени мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, већ углавном воле да причају о Милораду Додику и Републици Српској.

- Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мјери једном народу, умјесто да се сједне и разговара, договара каква је то држава која ће бити по мјери свима ако хоће да имају заједничку државу - напоменула је предсједница Републике Српске.

Коментаришући изјаву Изетбеговића у којој наводи да је "српски свијет друго име за велику Србију", Цвијановић је рекла да у Сарајеву дефинитивно имају трајну мржњу према свему ономе што се зове Србија или иницијатива које долазе из Србије.

- Они у суштини не виде ту никакву пријетњу, али желе да наметну то као пријетњу свима около - појаснила је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да Сарајеву сметају и инвестиције које долазе из Србије, док БиХ није у стању ниједну инвестицију да реализује у Србији, Црној Гори или у Сјеверној Македонији.

- БиХ је некапацитирана, заробљена собом и свака идеја је само пријетња, умјесто да у Сарајеву сједну и разговарају са својим партнерима на који начин ми можемо своје капацитете ослободити и ставити у функцију народа и општег напретка", закључила је Цвијановић.