latinica  ћирилица
21/07/2021 |  15:30 | Аутор: СРНА

Недобронамјерно схваћена намјера начелника општине Сребреница

Републички секретаријат за вјере саопштио је данас да главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Сребреници Дамир Пешталић, који демократски изабраног начелника општине Младена Грујичића назива фашистом, својим поступцима продубљује националне и вјерске подјеле у овој општини.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Секретаријата је саопштено да Пешталић није добронамјерно схватио намјеру начелника Грујичића, да угрожава заједнички живот свих грађана у тој општини називајући га фашистом, као и да је требао испоштовати прописе о оглашавању у јавном простору јединице локалне самоуправе и разговарати са општинским руководством о рјешавању новонастале ситуације и смирити настале тензије.

У саопштењу се додаје да овакво понашање представника Исламске заједнице угрожава међусобно повјерење и заједнички живот свих грађана Сребренице.

Републички секретаријат истиче да је тим начином начелник општине спријечен да у име свих грађана Сребренице, општинске администрације и лично име честита вјерницима велики муслимански празник Курбан-бајрам.

- Нажалост, стиче се утисак да је намјерно погрешно представљен случај, са квалификацијом да је начелник општине Младен Грујичић фашиста, како би се покренуо говор мржње у једном дијелу јавности, невладиних организација, па и политичких странака - наводи се у саопштењу.

Републички секретаријат за вјере наводи даље да се некритичким прихватањем ставова Пешталића постављају и питања о угрожености вјерника Исламске заједнице у Сребреници, као и да се и погрешном оцјеном случаја и проглашењем Грујичића фашистом поставља и питање угрожености његових личних и јавних права, као и права његових гласача, у конкретном смислу Срба у Сребреници.

Републички секретаријат за вјере је позвао све вјерске заједнице да, у сарадњи са представницима јединица локалне самоуправе у Републици Српској, рјешавају отворена питања у духу заједничких вриједности вјерских и духовних традиција и уз поштовање закона, као и све одговорне чиниоце унутар цркава и вјерских заједница да упозоре своје свештенство да се врати у оквире вјерских дужности и дјеловања која искључују говор мржње и непотребно заоштравање односа са представницима јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

У том смислу је и подржан став Пешталића да ће иницирати да се овај случај ријеши на сједници Скупштине општине Сребреница и на тај начин случај вратити у оквире законског, демократског и цивилизованог понашања грађана.

- Без намјере да утичемо на празнично расположење вјерника исламске вјероисповијести у Сребреници, због чега и реагујемо дан касније, молимо све актере овог догађаја да његују дијалог за промоцију културе толеранције и мира - додаје се у саопштењу.

Пешталић је назвао Грујичића фашистом због тога што је скинуо банере са бајрамском честитком Исламске вјерске заједнице, пошто се празници, а у овом случају Курбан-бајрам, честита у име општине са банером општине Сребреница.