latinica  ћирилица
21/07/2021 |  15:41 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Орбан: Брисел прекорачио надлежност

Премијер Мађарске Виктор Орбан критиковао је ЕУ због прекорачења надлежности усљед покретања прекршајног поступка против Будимпеште због закона о забрани промовисања хомосексуалности међу малољетницима.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Он је раније обећао да ће спорни закон дати на референдум.

Орбан је критиковао "напад" ЕУ на Мађарску, јер Брисел сада захтијева да се усвоје измјене поменутог закона, али је нагласио да се неће повући "када се ради о будућности мађарске дјеце".

- Мађарски закони не дозвољавају сексуалну пропаганду у вртићима или школама, као ни на телевизији или у рекламама - изјавио је Орбан у видео-снимку објављеном на Фејсбуку.

Премијер Мађарске подсјетио је да ЛГБТ активисти у западној Европи пропагирају своје ставове у образовним институцијама, али да то неће бити дозвољено у његовој земљи, преноси "Раша тудеј".

Орбан је истакао да ће на референдуму бити сљедећа питања: "Да ли подржавате одржавање лекције о сексуалној оријентацији у државним образовним установама без сагласности родитеља?", "Да ли подржавате промовисање захвата за промјену пола пред малољетницима?", "Да ли подржавате доступност захвата промјене пола за малољетнике?", "Да ли подржавате неограничену презентацију медијског садржаја сексуалне природе малољетниима у вези са њиховим сексуалним развојем?" и "Да ли подржавате приказивање родно осјетљивог медијског садржаја малољетницима?".