latinica  ћирилица
21/07/2021 |  17:01 | Аутор: СРНА

Извјештај за Сребреницу показује димензије страдања

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године документ који у потпуности недвосмислено показује да је у овом рату у овој општини страдао и српски народ.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је истакао да је јако битно да је независна комисија утврдила да није било наводног геноцида над Бошњацима 1995. године, што Хашки трибунал под утицајем западних сила и медија жели наметнути и што постаје наратив у њиховом тумачењу рата у БиХ.

- Овај извјештај може бити камен темељац за сагледавање истине, уколико то Бошњаци и свијет заиста желе, мада и посљедњи догађаји говоре супротно - оцијенио је Којић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари, али што је посебно забрињавајуће и њихове вјерске вође и на своје празнике покушавају да изазову тензије у Сребреници и 26 година након рата.

- Нападима на начелника општине Сребреница Младена Грујичића и инпутирањем разних измишљотина и неистина желе да добију публицитет који им очигледно недостаје у посљедње вријеме - сматра Којић.

Он је поздравио професионалан однос Међународне комисије за истраживање страдања у Сребреници, те захвалио за успјешно обављени посао, као и Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

- Надамо се да ће овај извјештај демантовати и побити нетачне тврдње и причу о страдању само једног народа, док су српске жртве минимизиране, омаловажаване и стављане у други план - закључио је Којић.