latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:27 | Аутор: СРНА

Осијек: Притвор за бившег припадника ХВО

Хрвату, бившем високопозиционираном припаднику Војне полиције ХВО, Жупанијски суд у Осијеку одредио је једномјесечни истражни затвор због сумње да је на подручју Орашја починио ратни злочин над српским и бошњачким цивилима и ратним заробљеницима, припадницима ВРС, због чега су 23 особе умрле, а једна је силована.
ХВО - Орашје - Фото: РТРС
ХВО - ОрашјеФото: РТРС

Ухапшени се сумњичи да је лично затворио већи број српских цивила и учествовао у њиховом злостављању, као и у злостављању ратних заробљеника и цивила изван затвора, при чему је спречавао потребне мјере и радње неопходне за утврђивање непосредних починитеља.

Због таквих незаконитих поступања према најмање 80 цивилних и војника умрле су 23 особе, једна је силована, а остале су задобиле тешке тјелесне повреде, саопштило је осјечко Жупанијско тужилаштво.

Сумња се да је основао импровизоване затворе у просторијама Основне школе у Доњој Махали и СШЦ у Орашју, те више мањих затвора на подручју ове општине у којима је сам или са другим припадницима затварао заробљене припаднике Војске Републике Српске, као и Бошњаке ако су били припадници ВРС-а, те српске и бошњачке цивиле, али и Хрвате за које је сумњао да сарађују са ВРС.

Основано се сумња да је лично наносио повреде заробљеним цивилима и ратним заробљеницима, злостављао их психички и физички, мучио и нечовјечно поступао према њима и физички злостављао српске и хрватске цивиле за које је сумњао да сарађују "с непријатељем".

Тужилаштво наводи да је осумњичени подстицао припаднике Војне полиције ХВО-а и себи потчињене на такве поступке према заробљеним лицима, те да ништа није предузео да се спријече незаконита поступања, а починиоци казне, иако је знао да његови потчињени злостављају заробљене цивиле и ратне заробљенике приликом испитивања, премлаћују и муче, а неке од њих и убијају.

Он је осумњичен да је кривична дјела починио од маја 1992. до 28. јуна 1993. године на подручју општине Орашје, као  командир Војне полиције Оперативне зоне Посавина и команданта 5. бојне Војне полиције Посавина-Орашје.

Након проведеног рочишта прихваћен је приједлог тужилаштва и 53-годишњаку је одређен истражни затвор у трајању од мјесец дана због опасности од бјекства и због основане сумње да је починио кривична дјела као високо позиционирани припадник Војне полиције ХВО-а, саопштио је суд.

Тужилаштво БиХ информисано је да је на подручју Осијечко-барањске жупаније ухапшен Перо Винцетић, који користи и идентитет Марко Видовић, а терети се за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права над цивилним жртвама српске националности на подручју Орашја 1992. и 1993. године.