latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:57 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

"Поносне картице" подршка вишечланим породицама у Добоју (ВИДЕО)

У Добоју је све више вишечланих породица. Да би им олакшао подизање дјеце град пружа пуну подршку, а почетком августа више од 480 породица постаће власници "поносних картица". Око 100 породица са троје и више дјеце основали су своје удружење "Понос", тако да у Добоју тренутно дјелују два удружења вишечланих породица.
Поносна картица - Фото: РТРС
Поносна картицаФото: РТРС

Већа породица већа је срећа али и обавеза. Тако прича Радана Ђурић из Бољанића, мајка троје дјеце. Каже са више дјеце мало шта се промијени у одгоју и дужностима, али потребе малишана се утроструче.

- Не знам шта бих могла издвојити да ми је прече, дјеци буквално треба све. Поготово дјеци која су у развоју, расту, константно нешто увијек треба, али боже мој, борићемо се - прича Радана Ђурић.

До потребних ствари за малишане убудуће би могли да долазе јефтиније посредством тзв."поносних картица" За тај вид попуста које одобравају привредници пријавило се више од 480 вишечланих породица.

- Обућа, одјећа ето сад гонимо и да у неким апотекама створимо тај неки попуст с обзиром да зимски период знамо сви поготово ко има троје дјеце, то је све једно за другим болест, прехладе, али за све ће нам добро доћи - додала је Радана.

За све бројније вишечлане породице у Добоју стиже подршка и из градске управе. Град Добој обезбиједиће за почетак просторије за рад удружења. У Добоју од раније постоји Удружење које окупља породице са четворо и више дјеце.

- Мислим да на овај начин може бити квалитетније и садржајније и већи обим породица ћемо обухватити које желимо да кроз пронаталитетну политику помогнемо - поручио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Марина Протић, предсједница Удружења вишечланих породица "Понос", истакла је да је циљ "натјерати" брачне парове да имају што више потомака.

- Досад је на неки начин ограничење било двоје дјеце, али ево нека ово удружење буде инспирација свима који имају двоје да се одлуче на тај корак трећег дјетета, а ми смо ту да својим активностима покажемо да заједно можемо учинити много више - поручила је Протићева.

Удружењу породица са троје и више дјеце приступио је и градоначелник. Каже да је прелијепо бити отац троје дјеце, али жали што због посла којим се бави, нема увијек довољно времена за своју вишечлану породицу.