latinica  ћирилица
22/07/2021 |  07:48 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Од понедјељка нове мјере за јадранску регију

У јадранској регији у Хрватској од понедјељка, 26. јула, на снагу ступају нове рестриктивне мјере ради сузбијања ширења заразе вирусом корона, а ЕУ дигиталне ковид-потврде биће критеријум за учешће на догађајима.
Хвар (фото: Shutterstock) -
Хвар (фото: Shutterstock)

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да ће се нове мјере односити на јадранску регију, гдје инциденција расте, али не као у
осталим земљама на Медитерану.

- Хрватска се добро држи у односу на друге, међутим, бројеви расту и ми морамо нешто направити како бисмо спријечили барем да се на неким догађајима деси ширење вируса корона - рекао је Божиновић за Нову ТВ.

Он је појаснио је да ће се сви скупови изнад 50 до 1.000 људи морати организовати тако да за њихову организацију одговорност преузму локални са жупанијским штабовима, док је ЕУ дигитална ковид-потврда критеријум за улазак на догађај.

- Сигуран сам, ако се то буде поштовало, да можемо практично наставити нормално са љетом, али под контролом - истакао је Божиновић.

Божиновић каже да је поента да се "феште" и сајмови, који се одржавају широм Јадрана, а на којима се окупља мноштво људи, пријаве и да локални са жупанијским штабовима одлуче могу ли то контролисати и хоће ли то пустити.

- Ако се та два штаба не усагласе, а било је и таквих случајева - наводи он, онда ће одлучити Национални штаб цивилне заштите.

Сви Британци, али и Руси и Кипрани, морају за прелазак хрватске границе имати негативан тест без обзира на то да ли су вакцинисани или су се опоравили од вируса.